Dánia: Ezentúl fegyveresek védik a zsidó intézményeket

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A dán védelmi minisztérium a terrorizmus “komoly” veszélyére figyelmeztet, és azt mondja, hogy a rendőrség erőforrásait a végsőkig megterheli a Hamász elleni izraeli háború okozta feszültség.

Dánia katonai egységeket fog bevetni a koppenhágai zsidó és izraeli helyszínek védelmére, válaszul az antiszemitizmus növekedésére a Hamász október 7-i terrortámadása és az azt követő, gázai háború nyomán – közölték vasárnap kormánytisztviselők.

“A közel-keleti konfliktus az antiszemitizmus teljesen elfogadhatatlan növekedéséhez és a dániai zsidók súlyos aggodalmához vezetett” – mondta Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter.

“Olyan helyzetben vagyunk, hogy a Dániát fenyegető terrorveszély komoly”.

A védelmi minisztérium szerint a gázai konfliktus erősen igénybe veszi a rendőrség erőforrásait, mivel számos tüntetést tartanak egy olyan időszakban, amikor a bevándorlásellenes csoportok által elkövetett Korán-égetések tovább szították a feszültséget.

“Ebben az összefüggésben… a fegyveres erők támogatni fogják a koppenhágai zsidó és izraeli helyszínek, például a zsinagógák vagy az izraeli nagykövetség felügyeletét” – közölték.

Az akció december 6-án kezdődik.

Az országban a független Utrikespolitiska Kutatóintézet becslései szerint 6-8 ezer zsidó él.

ToI

[popup][/popup]