D vitaminnal a koronavírus ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

„A D vitamin (a “napfény vitamin”) hatékony a vírus elleni védekezésben, fertőzöttek esetében pedig segít a betegség leküzdésében. Nem mindenható, de melegen ajánlott. 

Képünk illusztráció

Milana Frenkel-Morgenstern, a Bar Ilan Egyetemen működő BioComputing of Complex Diseases laboratóriumának vezetője azután nyilatkozott a The Times of Israelnek, hogy nyilvánosságra hozták egy vizsgálat eredményét , melyben 7.807 koronavírus teszten átesett személy adatait tekintették át. Azok körében, akiknél a teszt negatív volt, az átlagos D vitamin szint a nemzetközileg elfogadott ’megfelelő’ kategóriába esett, míg a pozitív tesztet mutatóknál a ’nem megfelelő’ kategóriába.

A 20 nanogram/milliliter alatti D vitamin szintet tekintik nem megfelelőnek.

Morgenstern elmondta, hogy a negatív esetekben az átlag szint 21 ng/ml, míg a pozitív esetekben 19 ng/ml volt. A tesztet követően kórházba kerülteknél 17 ng/ml átlagot mértek.

Az 50 éven felüliek közül azok, akiknél alacsony D vitamin szintet mértek, kétszer akkora eséllyel kerültek kórházba COVID-19 fertőzéssel, mint azok, akiknél a D vitamin szint megfelelő volt. A 25 és 49 év közötti vizsgáltak körében ez az arány 1,45-szeres volt.

Az alacsony – kevésbé súlyos esetekben hiányos – D vitaminszint igen elterjedt; világszerte egymilliárd ember tartozik az előbbi kategóriába, és a világnépesség fele a utóbbiba.

Morgenstern nem állítja, hogy a D vitamin véd a koronavírus fertőzéstől, azt viszont igen, hogy erősíti a szervezet ellenálló képességét a fertőzötteknél. Arról beszél, hogy a normál D vitamin szintű fertőzöttek esetében a betegség viszonylag könnyű lefolyású; ők nem kerülnek kórházba, mások pedig még a tesztelést megelőzően átestek rajta.

Frenkel-Morgenstern véleménye szerint még a járvány ideje alatt kell a lakosság D vitamin szintjét növelni, mert az izraeliek felénél alacsony szint tapasztalható. Arról is beszélt, hogy elhibázott intézkedés a szigorú zárlat, mert az otthonukba zárkózott embereknél csökken a D-vitamin szint, mivel a D vitamin a napsütés hatására, a bőrön keresztül kerül a szervezetbe.

„Az a gond, hogy a legtöbben odahaza, vagy autóikban vannak egész nap, nem járnak a strandokra, nem napoznak.” Hozzáteszi, hogy legjobb az, ha minél többet tartózkodnak a szabad levegőn. A további a márciusi-áprilisi lezárásokhoz hasonló korlátozások, pl. természetvédelmi területek és strandok esetében kerülendők. „Az emberek menjenek ki a napra, a tengerhez.”

Ella Sklan, a Tel-Avivi Egyetem molekuláris virológiai laboratóriumának vezetője a fenti eredményeket a jövőre nézve fontosnak tartja. A vitamin jót tesz az immunrendszernek, de a koronavírus leküzdése szempontjából más tényezők is fontosak. A magas D vitaminszintűek több testmozgásra képesek, ami fontos az egészség fenntartásánál: ez is magyarázhatja a jobb ellenálló képességet.

„Az emberek mindig valamilyen mágikus dologban szeretnek hinni, amely rögtön változtat életükön, de én máshogy gondolkodom” – mondja Sklan.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:D vitamin, koronavírus

[popup][/popup]