Csökken az amerikai zsidók átlagéletkora

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az amerikai lakosság átlagéletkora 47 év. Az amerikai zsidók átlagéletkora a 2013. évi 52-ről mostanra 48-ra csökkent. Minden más vallási csoport – a fővonalbeli protestánsok kivételével – öregedett, bár néhány még így is fiatalabb a zsidóknál.

New York állam, Rockland megye, New Square település – itt kizárólag haszidok laknak

A Public Religion Research Institute csütörtökön összegezte a közel 500.000 személy 2013-től mostanáig tartó felméréséből származó adatokat.

E felmérés szerint a zsidók az össznépesség 1%-át alkotják, és nem meglepő, hogy „főleg északkeleten és a New York City körüli területeken koncentrálódnak.” 51%-uk elővárosokban, 40%-uk városokban lakik, és csupán 8% él vidéki térségekben.

Politikai szempontból a zsidók 44%-a demokratának, 31%-uk függetlennek, 22%-uk pedig republikánusnak tartja magát.

A megyék közül a New York állambeli Rockland County mutatta a zsidók legmagasabb koncentrációját 18%-kal és magas haredi ortodox népességgel. Ez a megye hetedik az ország etnikai szempontból leginkább sokszínű megyéi sorában. A zsidók legmagasabb koncentrációját mutató megyék közül hat található New York államban, kettő New Jerseyben és egy-egy Floridában és Marylandben.

A zsidók több mint fele rendelkezik felsőfokú képzettséggel. A hinduk 67%-a, az unitárius univerzalisták 59%-a mellett a zsidók 58%-ának van felsőfokú végzettsége.

A jelentés nagy vonalakban egybeesik az év elején a Pew Research Center által közzétett adatokkal; azok szerint a zsidók átlagéletkora 49 év. A Pew szerint az ortodox zsidók korátlaga 35, a konzervatívoké 62, a reformzsidóké pedig 53 év.

A jelentés fontos megállapítása az, hogy a „fehér keresztények” kategóriába soroltak körében a fogyás állandósult. Az amerikaiak több mint 80%-a volt fehér keresztény 1976-ban és mintegy kétharmaduk 1996-ban. Arányuk 50% alá csökkent 2012-re és 42%-ra 2018-ra.

JTA – Bassa László

Címkék:Amerika, demográfia, zsidók

[popup][/popup]