Csecsemő a szögesdrót fölött 

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A felvétel, ami bejárta a világot: drótkerítés tetejű falon átnyúl a kéz és egyik karjánál fogva emel át egy csecsemőt. Az amerikai katonaság által készített más fotókon és videókon hasonló megrendítő jelenetek láthatók. A fejvesztett menekülést a táliboktól való félelem motiválja.

Forrás: screenshot

A pillanatnyi helyzet az, hogy mintegy hatezer állig fölfegyverzett amerikai katona ellenőrzi a repülőteret, a tálibok pedig a város környező utcáit tartják ellenőrzésük alatt.

John Kirby, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy az ismeretlen csecsemő beteg volt, szülei pedig segítséget kértek. A tengerészgyalogosok átemelték a falon és elhelyezték a reptér területén működő norvég kórházban. Ott ellátták, majd visszajuttatták apjához.

A katonáknak nem volt tudomásuk arról, hogy az érintett család kiutazását engedélyezték – mint olyan afgánokét, akik korábban együttműködtek az amerikaiakkal.

Az amerikai hadsereg szóvivője által közétett hasonló képeken egy katona mosolyogva néz egy karjában tartott takaróba burkolt gyermeket, miközben társai felügyelnek rá. Egy másik képen két katonalány csecsemőket dajkál.  Egy harmadikon katonák vizet adnak egy kisfiúnak.

Peter Meijer amerikai kongresszusi képviselő és háborús veterán a képekre utalva üzente a Twitteren:  „A mi Amerikánk ilyen kell, hogy legyen”.

A hivatalos Pentagon által közvetített képek éles ellentétben állnak más, sötétebb tónusú képekkel, amelyeken a reptér területén ezrek vártak összezsúfolva, hogy kijussanak az országból.

Azok a szerencsések, akik felfértek valamelyik gépre, napokon át tartó várakozásra számíthatnak, amíg ügyüket az USA bevándorlási hivatalának alkalmazottai elrendezik.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Afganisztán, kabul, Menekülés, repülőtér, Tálibok

[popup][/popup]