COVID szövődmények következtében 98 éves korában meghalt a varsói gettó egyik utolsó túlélője

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Politika, Történelem

Shalom Stamberg, a varsói gettó egyik utolsó túlélője a COVID-19 szövődményei miatt halt meg kedden, 98 éves korában a haifai Bnei Zion Kórházban. Harmadszor is beoltották, de ez kevésnek bizonyult. 

Öt koncentrációs tábort élt túl – köztük Auschwitzot -, mire betöltötte a 16. életévét. Az egész családja elpusztult a holokausztban.

„Végignéztem a világ minden pusztulását, és egyedül maradtam” – nyilatkozta 2019-ben a Ynetnek. „A mai napig hiányzik a családom. Amióta bevándoroltam Izraelbe, éjjel-nappal gyertyákat gyújtottam emlékükre.

Stamberg 1948 -ban emigrált Izraelbe. Hosszú évekig önkéntes volt a Yad Ezer l’Haver szervezetben, amely étkezést és egyéb támogatást nyújt a holokauszt túlélőinek. Rendszeresen tartott előadást külföldi diákok és küldöttségek számára is. Előadásaiban az auschwitzi tapasztalatairól beszélt.

Stamberg 93 éves volt, amikor megtartotta bár micvó ünnepségét – amit 13 évesen a nácik megszállta Lengyelországban nem tudhatott megtartani.

Zelda, a felesége két lányt szült neki: Eszter és Chaya idővel hét gyermeket szültek, azoknak pedig eddig nyolc utódjuk született.

Jpost.com

Címkék:holokauszt túlélő, Varsói gettó

[popup][/popup]