Chile megválasztott elnöke “népirtással” vádolja Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Két évvel ezelőtt Gabriel Boric a helyi zsidó közösség Ros Hasanára küldött mézes ajándékára azzal válaszolt, hogy “kezdhetik azzal, hogy követelik Izraeltől az illegálisan elfoglalt palesztin terület visszaadását”.

Gabriel Boric

Gabriel Boric megválasztott chilei elnök, aki vasárnap a szavazatok 56%-ával megnyerte az elnökválasztást, hétfőn felszólította az embereket, hogy csatlakozzanak hozzá és „együttesen építsenek hidakat”.

A progresszív Boric Izrael-ellenes álláspontja ugyanakkor aggasztja a chilei zsidó közösséget.

A latin-amerikai baloldal sok politikusához hasonlóan a 36 éves Boric is – aki Chile valaha volt legfiatalabb elnökeként március 22-én teszi le az esküt – egyértelműen „Izrael-kritikus” álláspontot képvisel külpolitikai téren.

Két évvel ezelőtt a helyi zsidó közösség hagyományos ros hasanai üdvözletként mézet ajándékozott neki, Boric pedig Twitteren így válaszolt: “A zsidó közösség mézet küldött nekem, hogy hangsúlyozzák elkötelezettségüket egy elfogadóbb, támogatóbb és kölcsönös tiszteleten alapuló társadalom iránt. Köszönöm a lépést, de ezt kezdhetik azzal, követelik Izraeltől az illegálisan elfoglalt palesztin területek visszaadását”.

Boric hosszú múltra tekint vissza a baloldali tevékenységben, egészen diákkoráig nyúlik vissza, amikor az országban 2011-ben, majd 2019 októberében ismételten kirobbant viharos „társadalmi igazságossági” tiltakozásainak vezetője volt, és követelte, hogy az ország gazdaságát a jóléti állam modelljére állítsák vissza.

Amikor egy tévéinterjú során megkérdezték korábbi, Izrael elleni kijelentéseiről (Borić korábban népirtás elkövetésével vádolta Izraelt), Boric azt mondta, hogy továbbra is igaznak tartja ezt.

“Minden olyan országnak, amely megsérti a nemzetközi jogot, mint például Izrael, Kína vagy Törökország, tiszteletben kellene tartania a nemzetközi normákat. Nem számít, mekkora hatalma van az országnak, külpolitikánknak minden erejével meg kell védenünk az emberi jogokat, függetlenül az ország kormányától – mondta Boric a kérdezőnek.

Chile mintegy félmillió palesztin bevándorlónak ad otthont, akiknek többsége keresztény. Az ország zsidó lakossága ehhez képest mindössze néhány tízezer fő.

Gabriel Colodro, az Izraelben élő chilei közösség elnöke elmondta az Israel Hayomnak, hogy “Borić minden Izrael elleni törvényjavaslatot megszavazott, Izraelt gyilkos államnak nevezte a köztévében, és következetesen támogatja Izrael bojkottját”.

Colodro azonban azt is hozzátette, hogy Boric Chile megválasztott elnöke, ezt a tényt nemcsak tiszteletben kell tartani, hanem méltányolni is kell. „A tettei alapján fogják megítélni, nem a nyilatkozatai alapján” – mondta Colodro.

“A megjegyzései és az általa kötött megállapodások antiszemita jellegűek, de nem az a fontos, hogy mit mondott, hanem az, hogy mit fog tenni. Aggodalomra van okunk, de sok sikert kívánunk neki” – mondta végül Colodro – írja az Israel Hayom.

A Mérce emlékeztet rá, hogy Boric ellenfele, a jobboldal jelöltje, Jose Antonio Kast (aki a 70-es években katonai diktatúrát bevezető Augusto Pinochetet éltette) viszont mindent szeretett volna, csak éppen társadalmi haladást nem. A mind ez idáig elnöki ambíciókat dédelgető José Antonio Kast harcosan kiállt az azonos neműek házassága ellen, büszkén hirdette, hogy a tömeggyilkosságokat elkövető Pinochet „rá szavazott volna”, és a nyolcvanas években maga is küzdött a demokratikus átmenet ellen. Így az alkotmányozási folyamat komoly kihívások elé került volna Kast győzelmével.

[popup][/popup]