Chicagói „Leszbi menet”: égő izraeli és amerikai zászló a meghívón

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Chicago Dyke March – („Chicagói leszbi menet”) egy évente tartott LMBTQ rendezvény, ahonnan 2017-ben eltanácsolták azokat, akik szivárványos, Dávid-csillagos zászlók alatt szerettek volna felvonulni.

Az idei promóciós rajzon egy égő személygépkocsi tetején álló női alak egyik kezében lángoló izraeli, a másikban pedig ugyancsak égő amerikai zászló látható.

A promóciós posztot az Instagram eltávolította, mert „gyűlöletbeszédet vagy szimbólumokat tartalmazott”. Az Instagram a csoport fiókjának bezárását is kilátásba helyezte.

Válaszul a menet szervezői a poszt megosztására bátorították híveiket, és arra, „hogy akadályozzanak meg bármilyen Z1ON1ST (ezzel az írásmóddal) és Instagram cenzúrázást.”

A számok alkalmazása betűk helyett bevett taktika a kulcsszavakra kereső moderáló programok megtévesztésére.

A következő poszton a szervezők már sárga és narancsszínű lángokkal fedték el a két égő zászlót. A szöveg nem változott.

Egy másik Instagram poszton a szervezők kérdést tettek föl, hogy az olvasónak „mennyire van elege a közösségi média cenzúrázásából”, valamint bejelentették, hogy „a rajzot ábrázoló póló már a mostani parádén viselhető lesz.”

A Wider Bridge, az amerikai és izraeli LMBTQ közösségek közötti kapcsolatokat ápoló nonprofit szervezet hétfői nyilatkozatában felháborodásának adott hangot:

„A jelképeket azóta ugyan eltávolították, az üzenet viszont megmaradt: akik a menetben részt kívánnak venni, válasszanak egy bizonyos identitást. Mi ennek nem teszünk eleget.”

A 2017. évi fölvonulás egyik (kizárt) résztvevője, az iráni zsidó Eleanor Shoshany-Anderson jegyezte meg: „A Dyke March eredetileg interszekcionális volt (amely minden elnyomott ügyét felkarolja – a szerk.)… Most viszont úgy érzem, zsidóként nemkívánatos személy lettem.”

A bírálatra a March azzal válaszolt, hogy „az anticionista zsidókat szívesen látják”.

Arthur Slepian — a Wider Bridge alapítója és igazgatója —megjegyezte, hogy ez a válasz „legalább olyan szégyenletes, ha nem még inkább az, mint az eredeti kizárás.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Chicago, cionisták, Leszbi menet, LMBTQ

[popup][/popup]