Charlotte: A zsidó közösségek kérik a leghíresebb zsidó szobrának eltávolítását

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Amerikában össznemzeti mozgalom bontakozott ki a Konföderáció emlékműveinek eltávolítára. Az észak-karolinai Charlotte városának két zsidó közössége most azzal a kéréssel állt elő, hogy Judah Benjamin, a konföderációs kormány egykori hadügy- és külügyminiszterének a belvárosban álló emlékművét távolítsák el.

Judah P Benjamin

Judah Benjamin, amellett, hogy  komoly pozíciót töltött be a Konföderáció irányításában, ültetvényes is volt: birtokain 140 rabszolga dolgozott.

A reform irányzatú Temple Beth El és a konzervatív Temple Israel neve szerepel a sírkő formájú emlékművön, annak ellenére, hogy azok nem adták beleegyezésüket annak felállításához.

A közösségek elnökei által gyülekezeteikhez íntézett közös levelében az áll, hogy az ötlet a United Daughters of the Confederacy (Konföderáció Egyesült Leányai) hagyományőrző szervezettől származott 1948-ban. A két zsinagóga ellene volt, a rabbik helytelenítették, ám a helyi hatóságok ezzel nem törődtek. Annak idején Charlotte-ban a zsidóság jócskán kapott gyalázkodó antiszemita leveleket. Az emlékművet (a két zsinagóga nevével) végül az egylet a városnak adományozta, és most a központban, éppen a Black Lives Matter installáció tőszomszédságában áll.

Asher Knight, a Temple Beth El főrabbija a youtube-on mondta el a történetet, és azt, hogy közösségeik sok éven keresztül próbálták keresztülvinni az emlékmű eltávolítását, de a hivatalosságok arra hivatkoznak: a lépés ellenkezne Észak-Karolina állam törvényeivel.

Az állam egyik nagy zsinagógájának jesivájában emléktábla áll, amiről nemrég eltávolították Benjamin nevét, több híres zsidó személyiségével együtt. (JTA)

 

Címkék:emlékmű, Judah Benjamin

[popup][/popup]