Business as usual – az ENSZ megint elítélte Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Bármiképp is alakul Izrael és a világ államainak kapcsolata, az ENSZ szavazógépezetére mindez – úgy tűnik – nincsen hatással. Hiába fejlesztik és szélesítik kapcsolataikat a világ országai Izraellel, az ENSZ-ben ugyanúgy megszavazzák a zsidó államot elítélő határozatokat, mintha mi sem történt volna.

Szeptember 14-én többek között Kuba, Észak-Korea, Venezuela – a női jogok közismert bajnokai – terjesztettek egy Izrael-ellenes határozatot Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa elé (UN Economic and Social Council – ECOSOC). Az 54 országot tömörítő testület az ENSZ egyik fontos szerve, a világ össze országai közül egyedül Izraelt ítélte el, a palesztin nő jogainak állítólagos megsértéséért. A határozatot 43 igen, 8 tartózkodás és 3 nem arányban szavazták meg a küldöttek.

Eszerint Izrael „fő akadálya” annak, hogy „a palesztin nők kiteljesítsék jogaikat” és „integrálódjanak fejlődő társadalmukba. Továbbá a „palesztin asszonyokra és lányokra” hatással van „a palesztin nép jogainak rendszeres megsértése Izrael a megszálló hatalom által.”

A határozatot megszavazta többek között Irán és Szaúd Arábia, melyeknek nőkkel kapcsolatos politikáját nem szükséges bemutatni..

Nem sokkal ezután az ECOSOC elfogadott egy másik határozatot, mely szerint „Izrael megsérti a palesztinok gazdasági jogait”.

Az ECOSOC további 19 határozatot fogadott el, de ezek általános tematikájúak voltak, egyetlen más országgal sem foglalkoztak külön.

UNwatch.org

Címkék:ECOSOC, ENSZ, Izrael

[popup][/popup]