„Bújtassátok el az afrikai menekülteket”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Több száz amerikai rabbi tiltakozik az illegálisan Izraelben tartózkodó afrikaiak kutasítása ellen.

Tanárok és diákok tüntetnek a menekültek mellett Tel Avivban, január 24-én. (Fotó: Tomer Neuberg/ FLASH90)

Több mint 750 amerikai rabbi, kántor és felekezeti tisztségviselő írta alá azt a tiltakozó nyilatkozatot, amelyben felszólítják az izraeli kormányt: ne utasítsa ki az országból azt mintegy 40 ezer főnyi illegális bevándorlót, akik az elmúlt tíz évben főleg Dél-Szudán és Eritrea nyomor és háború sújtotta vidékeiről menekültek Izraelbe – Egyiptomon és Sinai félszigeten keresztül.

A legkülönbözőbb zsidó szervezetek képviseletében fogalmazott levél szerint: „Izrael egy menekültek által alapított ország, amelynek első vezetői 1951-ben aláírták Nemzetközi Menekültügyi egyezményt. Ezért nem utasíthatja ki azokat, akik nála kérnek menedékjogot. Mi zsidók nagyon is jól tudjuk, milyen az, amikor a világ becsapja a kapukat az otthonukból meneküli kényszerülők előtt.”

Eritrai menekültek Tel Avivban (Fotó: Nicky Kelvin/Flash90)

A levél leszögezi, hogy az Izraelben időző afrikai menekültek a kínzás, a rabszolgaság és a háború elől menekülnek, és azok, akiket időközben hazaküldtek Afrikába, már „nemi erőszak, rablás, kínzás és emberkereskedelem áldozatai lettek.”

A kiutasításra várok kérelmeit az izraeli hatóságok már elbírálták és elutasították, ám az amerikai rabbik azonban új, „transzparens és részrehajlástól mentes” eljárást követelnek.

„Saját tapasztalataink a rabszolgaságról és felszabadulásról, a menekültlétről arra sarkallnak, hogy könyörülettel és igazságossággal forduljunk azok felé, akik hozzánk folyamodnak menedékért. Kérjük, hogy ezen zsidó értékek szerint, valamint Izrael nemzetközi kötelezettségei szerint cselekdjenek.” cselekedjenek” –zárul a levél.

A mintegy 40 ezer afrikai menekült jelentős része Tel-Aviv déli városrészében próbál megélni, gyakori körükben a megélhetési bűnözés, ami feszültté teszi a viszonyt az itt élő izraeliekkel.

Szudáni menekültek tiltakoznak a kiutasítás ellen (Fotó: Roni Schutzer/Flash90)

Az illetékes izraeli hatóságok mér értesítették a menekülteket, hogy január 1 után megszűnik a tartózkodási engedélyük és vissza kell térniük országukba vagy egy harmadik országba – Ruanda és Uganda neve került szóba – avagy a Holotban lévő börtönben kell megvárniuk, amíg hazatelepítik őket. Motivációképpen a kormány 3500 dolláros egyszeri juttatást ígért azoknak, akik március 31-ig önként visszatérnek országukba.

Korábban már izraeli rabbik egy csoportja is felszólalt a menekültek érdekében, és arra bíztatták az izraeli polgárokat, hogy bújtassák el a menekülteket. A mozgalom vezetője, Susan Silverman az „Anna Frank Háza” nevet adta a mozgalomnak. Kérdés, hogy a nácik megszállók elől Amszterdamban bujkáló Anna Frank és a Tel-Avivban időző eritreai menekültek sorsa mennyiben hasonlítható össze.

Nemrég izraeli pilóták egy csoportja is tudtul adta: nem hajlandók részt venni a menekültek hazaszállításában. Gesztusuk inkább szimbolikus jellegű, mivel a hazatoloncolás nem az izraeli légitársaság gépein zajlana.

A JTA cikke nyomán jég

Címkék:Ameeikai rabbik, Bújtatás, Izrael, kitoloncolás, menekültek

[popup][/popup]