Brooklyni haszid rabbi ellen nyomoznak

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Állítólag 15 éves gyerekeket próbált kiházasítani.

Yoel Roth (Forrás: screenshot)

A JTA honlapján jelent meg tudósítás arról, hogy a New York-i rendőrség és gyermekvédelmi hatóság eljárást indított Yoel Roth, a williamsburgi Yeshiva Tiferes Hatorah és a New York állambeli Liberty település rabbija ellen, mert állítólag kiskorúakat próbált kiházasítani.

Frimet Goldberger, egy haszid környezetben nevelkedett író a hónap elején posztolt erről, és fényképet is közzétett a 17 éves menyasszonyról és 15 éves vőlegényéről. Kísérőszöveg: „Csak hogy fogalmuk legyen a kiskorúak kényszerházasságáról.”

A haszid közösségekre jellemző, hogy a házasságok korán köttetnek, de 18 év alatt ez nem jellemző. New York államban a törvény 18 év korhatárt ír elő, a 17 éveseknek a házasságot kérvényezni kell.

A cikkben az áll, hogy Roth szerint a fiúk korai házassága védekezés a maszturbálás ellen. Roth korább hívei azt nyilatkozták, hogy a rabbi a szülők tudta nélkül is rendezett esküvőket. Számos esetben előfordult, hogy utóbbiaknak nem volt beleszólásuk az időpontba, vagy nem is ismerték gyermekük jövendőbelijét.

Shaul Indig, Roth titkára cáfolta az értesüléseket. „Ha valami jót cselekszel, mindig akadnak bírálók” – mondta.

A hatóság elzárkózott a további információk közlése elől.

Címkék:Brooklyn, gyerekházasság, haszid közösség

[popup][/popup]