Brooklyn: bazi nagy titkos lagzi

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Hetekkel az után, hogy egy Szatmár haszidok által eredetileg nyilvánosnak szánt esküvőn a járványveszély miatt csupán családtagok jelenhettek meg, egy másik kézfogót most titokban rendeztek meg, több ezres vendégsereggel.

Haszid esküvő (Képünk illusztráció, nem a cikkben említett rendezvényen készült)

Az előző esküvőn a brooklyni Szatmár közösség vezetője, Zalman Teitelbaum rabbi unokája házasodott, s a lagzit Andrew Cuomo NY állam kormányzójának utasítására nyilvánítottak zártkörűnek. Cuomo a városban terjesztett jiddis nyelvű röpcédulákból értesült a Williamsburgben készülő eseményről, és tiltotta le a nagy nyilvánosságot.

Szombaton a New York Post tudósított arról, hogy november 8-án a williamsburgi Yetev Lev B’Satmar kongregáció zsinagógájában rendezett esküvőn – amelynek híre szájról szájra terjedt, hogy a világi hatóságok ne értesüljenek róla – tömegek jelentek meg, bár a korlátozás a befogadóképesség 50%-ról szól. „A kormányzati szigor miatt az előkészületek titokban és diszkréten folytak, nem volt semmi plakátozás, semmi meghívó küldés, semmi beszámoló” – írta a Szatmár haszidok lapja, a Der Blatt. Ezúttal a másik Szatmár központ, Kiryas Joel vezetőjének, Aaron Teitelbaum rabbinak unokája volt a házasulandó.

Cuomo és a brooklyni haszid közösségek között a viszony már tavasszal, a járvány első hulláma idején feszültté vált, amikor – többek között – az ultra ortodox negyedek voltak a COVID-19 gócai és a betegség rohamosan terjedt. Azóta az ortodox negyedek fertőzöttsége már nem számít kiemelkedőnek.

Mayer Rispler , a williamsburgi nagy szatmári zsinagóga elnöke október közepén a Covid fertőzésben elhalálozott. Előzőleg sürgette közösségét, hogy tegyen eleget az állami és városi hatóságok óvintézkedéseinek. Még májusban írta: „Nem tűrhetjük el az olyan viselkedést, amely emberek életét veszélyezteti, és akadályozza a rendőrségnek a pandémia megfékezésére irányuló erőfeszítéseit.” Akkor Bill de Blasio NYC főpolgármestere bírálta az ultraortodoxokat egy tömeges részvétel közepette lezajlott temetés kapcsán.

JTA – Bassa László

Címkék:Covid 19, esküvő, szatmári haszidok

[popup][/popup]