Brit zsidók vitája: szabad-e Londonból elítélni az izraeli szélsőjobbot?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A brit zsidók legfőbb szerve, a Board of Deputies kebelében vita támadt. Egyesek el akarták ítélni az izraeli szélsőjobbot, mások viszont ezt elvi alapon nem engednék. 

Marie van der Zyl, a Board of Deputies elnöke egy vallásközi rendezvényen

A 300 fős testületből először 50 képviselő követelte az izraeli ultranacionalista párt, az Ocma Jehudit elmarasztalását, majd erre reagálva 32 képviselő írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint tartózkodni kell az izraeli politikai ügyekben történő bármilyen véleménynyilvánítástól.

Az „ötvenek” levelükben azt követelték, hogy a képviselői testület „törje meg a csendet” Benjámin Netanjáhu és az Ocma Jehudit (Zsidó hatalom) párt közötti választási szövetségről.

A miniszterelnök a minap azt írta: „Izrael nem minden polgárának az állama. Az általunk elfogadott állampolgársági törvény meghatározása szerint Izrael a zsidó emberek nemzetállama, és csak az övék. Nincs probléma Izrael arab lakóival. Ugyanolyan jogaik vannak, mint nekünk, és a Likud-kormány többet fektetett az arab szektorba minden elődjénél.”

Sheila Gewolb, a brit képviselői testület első elnökhelyettese hangsúlyozta elkötelezettségüket az iránt, hogy az izraeli állampolgárok egyenlő társadalmi és politikai jogokat élveznek vallási, faji vagy nemi hovatartozásuktól függetlenül. Nem említette Netanjáhut, pártját a Likudot vagy az Ocma Jehudival kapcsolatos problémát.

A nacionalista Bájit Jehudi képviselői megszavazzák a koalíciót a szélsőjobboldali Ocma Jehudit párttal

A „harminckettek” levelét a Keren Kajemet (Zsidó Nemzeti Alap) nevében fellépő Gary Mond koordinálta. Szerintük „a képviselői testület nem szólhat bele az izraeli választásokkal kapcsolatos fejleményekbe és nem kommentálhatja azokat.” Hozzátette: „az aláírók egyike sem szimpatizál az Ocma Jehudit párttal, de elvből támogatják” a tartózkodást a véleménynyilvánítástól.

Az Ocma Jehudit hívei a betiltott kahanista mozgalom örököseként határozzák meg magukat. Szerintük a zsidó államban a nem-zsidók nem rendelkezhetnek szavazati joggal.

A Jewish Chronicle cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:Brit zsidók, Izrael, szélsőjobb

[popup][/popup]