Bréking: Elkapták az amerikai zsidó intézményeket telefonon fenyegető férfit

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az amerikai  zsidó közösségi házakat és iskolákat ért fenyegetések onnan jöttek, ahonnan a legkevésbé várták: egy – mentálisan zavarodott  – 18 éves izraeli-amerikai kettős állampolgárságú tinédzser felelős a fenyegető üzenetek többségéért.

Az őrizetbe vett férfi a bíróságon (Fotó: Flash90)

Az FBI és az izraeli rendőrség különleges egységei több hónapos nyomozás után azonosították a fiút, akit csütörtökön tartóztattak le Askelon városában. A gyanúsított – a rendőrségi közlemény szerint – nemcsak Amerikába, hanem Európába, Ausztráliába, Új-Zélandra is küldött hasonló üzeneteket az elmúlt fél évben.

A gyanúsítottat az izraeli rendőrség előállította, Rison Lecion városában a bíróság kihallgatta és elrendelte őrizetbe vételét. Az ügyészség kérésére folyamatos megfigyelését is elrendelték, mert fennáll a gyanú, hogy instabil elmeállapota miatt kárt tehet magában. A fiút ugyanis 14 éves kora óta agytumorral kezelik, emiatt nem is jár iskolába, és a tumor – az ügyész szerint – az elmeállapotát is befolyásolja.

Hogy miért tartott hónapokig a telefonos zsaroló azonosítása? Mert az illető olyan fejlett technikákat használt, amelyek rendkívüli hatékonysággal töröltek el minden nyomravezető információt. Az izraeli rendőrség számítógépes bűnözésre szakosodott osztálya valóságos kiber-laboratóriumot talált az askeloni házban: nemcsak számítógépeket, de kódoló berendezéseket és egy nagy teljesítményű antennát is.

Az őrizetbe vett fiút több mint száz fenyegető üzenet küldésével gyanúsítják: ő lenne tehát felelős az ilyen akciók nagy részéért.

A váratlan fordulat következményei egyelőre nehezen beláthatók: egyfelől mindenki méltatja az amerikai és izraeli együttműködés hatékonyságát és örül, hogy elkapták a tettest. Másfelől sokan tartanak attól, hogy a történet lovat ad sok antiszemita vádaskodó alá, akik most bizonyítékot látnak majd kedvenc elméletükre, mely szerint az antiszemitizmusért valójában a zsidók a felelősek.

A bombafenyegetések eddig nem ismert aggodalmat váltottak ki az amerikai zsidók körében, akik ilyesmit korábban csak az Európáról szóló hírekben láttak.

Az amerikai közösségi médiában máris fellángolt a vita: tartoznak-e bocsánatkéréssel azok a zsidó szervezetek, amelyek túl korán kezdték kongatni a vészharangot?

Politikai kihatása is van a letartóztatásnak: az antiszemita fenyegetéseket nem lehet Donald Trump politikája egyenes következményeként beállítani, illetve az attól felbátorodott szélsőjobboldali köröket tenni érte felelőssé.

A JTA cikke nyomán: jég

[popup][/popup]