Breaking: izraeli miniszterek új jobboldali pártot alapítanak a választások előtt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Naftali Bennett (a jelenlegi oktatási miniszter) és Ajelet Saked (igazságügyi miniszter) egy tel-avivi sajtóértekezleten bejelentette, hogy kilépnek a Habajit Hajehudi (Zsidó Otthon) pártból, és az újonnan alapított Hajamin Hehadas (Új Jobboldal) párt társelnökei lesznek.

Ajelet Saked és Naftali Bennett (Fotó AFP)

A két vezető azt reméli, hogy az új párt vonzó lesz mind a világi, mind pedig a vallásos szavazók számára az április 9-i parlamenti választásokon.

Bennett bejelentette, hogy a Habajit Hajehudi képtelen volt hatást gyakorolni a kormány politikájára, és hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök „úgy érzi, hogy a vallásos cionista közösség a zsebében van, és bármilyen sértő módon bánik is velük, végül egy táborban maradnak”.

Az elmúlt hónapokban a Habajit Hajehudit erősen megosztotta, hogy Bennett úgy próbálta megváltoztatni a szabályzatot, hogy az növelje pártelnöki függetlenségét. Pártbeli ellenfelei ezért több alkalommal is a belső ügyészség elé szólították.

Három tévécsatorna által sugárzott közvélemény-kutatások szerint a Habajit Hajehudinak jó esélye van, hogy a jelenlegi nyolc helyét a következő Kneszetben 9–12-re növelje.

Szombat délelőtt Nissan Slomiansky, a Habajit Hajehudi parlamenti képviselője elmondta, hogy Bennett és Shaked senkivel sem egyeztetett a sajtótájékoztatóról, és „a hír egyaránt meglepetésként hatott ránk, és az ország népére”. A párt másik képviselője, Shuli Moalem-Refaeli viszont bejelentette, hogy csatlakozik, ami azért fontos, mert az új párt csak így kaphat támogatást választási kampányához az állami költségvetésből.

A Habajit Hajehudi vallásos cionista párt, amely 2013-ben jött létre a Mafdal (Nemzeti Vallásos Párt) és a Tkuma (egy ultranacionalista vallásos párt) részvételével. Az előző Kneszetben a Habajit Hajehudi 12 képviselője közül négyen jöttek a Tkumából, jelenleg viszont csak ketten: Uri Ariel mezőgazdasági miniszter és Bezalel Smotrich Kneszet képviselő. Ez feszültséget okozott a Tkuma és Bennett között, és nagyban hozzájárult a mostani szakadáshoz.

Bennett és Saked bejelentését követően Smotrich azt nyilatkozta, hogy távozásuk „ésszerű lépés volt, mert a két politikus magasabb célt tűzött ki; a miniszterelnökségre tör”. Smotrich gratulált nekik, ő maga pedig kijelentette, hogy „a vallásos cionista közösség egyesítését vállalja fel. Lesz egy ilyen párt, és azt akarom, hogy erős legyen.”

A szakadás a szélsőjobb malmára hajthatja a vizet, ugyanis több ilyen párt és mozgalom együttműködése esetén a választási küszöb megugrása reális célnak tűnik. Ilyen az Otzma Yehudit, amelynek ez nem sikerült 2013-ban és 2015-ben, de most összefogna a Tkumával. Eli Yishai volt miniszterrel is tárgyalnak, aki 2014-ben vált ki a Sasz pártból és jelenleg a Yahad párt vezetője. Moshe Feiglin pártjának (Zehut) csatlakozása kevéssé valószínű.

Bennett és Saked bejelentését követően az Otzma Jehudit nyilatkozatban hívta fel Smotrichot and Yishait az összefogásra. Egy szóvivőjük azt mondta: „Teljesen kiábrándultunk Naftali Bennett-ből. Az Új Jobboldalban nincsen semmi új. Szánalmas az, ahogyan Bennett megpróbál kihátrálni egy olyan kormányból, ami jobboldalinak nevezte magát, de valójában baloldali politikát folytatott.”

A Haaretz cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]