Botrányos kormánybeiktatás a Kneszetben: Bennetet leárulózta, lehurrogta a jobboldal

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Még ezekben a percekben is zajlik a Kneszet ülése, melyen a többségnek meg kell szavazni a Naftali Bennett vezetésével hivatalba léő új kormányt. Az alábbiakban az egyes pártok vezetőinek felszólalását foglaljuk össze.

Naftali Bennett a Kneszet ülésén (Fotók: Noam Moskowitz/Knesset)

Amikor délután 5-kor (magyar idő szerint 4-kor) Naftali Bennett, az új kormánykoalíció miniszterelnök-jelöltje elkezdte beszédét, az ellenzéki képviselők az első pillanattól beszólásokkal és kiabálással próbálták lehetetlenné tenni felszólalását. Yariv Levin házelnök számos bekiabálót kivezettetett az ülésteremből.

A hivatalba lépő miniszterelnök hivatali elődje méltatásával kezdte beszédét, de lépten nyomon félbe kellett szakítania mondandóját a Likud és a vallásos pártok képviselőinek rendbontásai miatt.

Bennett végül felemelte a hangját, s az őt „hazugnak” és „bűnözőnek” nevező bekiabálókat túlharsogva közölte: éppen ideje, hogy a nemzet részéről felelős vezetők vegyék a kezükbe az irányítást és „véget vessenek ennek az őrületnek”. Leszögezte, hogy a nemzet megosztottsága vezetett „ehhez a viharos gyűlölethez, aminek most is tanúi vagyunk”. Felsorolt számos intézkedést, amelyet jogi, vallási, jóléti téren kívánnak megtenni. Beszélt az arab állampolgárok jobb integrációjáról.

Az iráni atomalkuról szólva Bennett Netanjahu korábbi vonalát vitte tovább: nem engedik, hogy Irán atomfegyverhez jusson, amerikai részről pedig hibának minősítette a tárgyalások újrakezdését a teokrata rezsimmel.

Az ordítozó harédiek felé fordulva közölte, hogy nincs mit félniük az ő kormányától.

Jair Lapid az ülésen

Jáir Lapid, a koalícióban legtöbb mandátummal rendelkező Jes Atid párt vezetője a mikrofonhoz lépve közölte, hogy a botrányos helyzet miatt eltekint beszéde felolvasásától. Az ordítozók felé fordulva közölte, hogy viselkedésük szégyenletes és most már minden izraeli számára világos, hogy itt az ideje lecserélni őket.

Benjamin Netanjahu az ülésen

Ezután Benjamin Netanjahu lépett a szószékre, akinek beszédét nem kísérte zűrzavar. Netanjahu közölte, hogy folytatja azt, amire életét tette fel, Izrael Állam biztonságának és felvirágoztatásának szolgálatát. Végigvette kormánya eredményeit: a sikeres küzdelmet a koronavírus ellen, az iráni nukleáris program elleni küzdelmet, az Ábrahám egyezményeket, Jeruzsálem, mint főváros amerikai elismerését.

Elmondta azt is, hogy kormányzásának elmúlt évtizede Izrael történetének legbiztonságosabb tíz éve volt. Ez egy konzekvens, átgondolt, és váratlan fordulatoktól mentes biztonságpolitikai következménye volt, aminek nyomán Izrael ellenségei megértették, hogy ha támadnak, azért nagyon magas árat kell fizetniük.

Közölte, hogy ha ellenzékbe szorulnak, onnan fognak harcolni, amíg meg nem buktatják ezt a „veszélyes kormányt”.

Netanjahu gúnyosan beszélt Bennett ígéretéről, mely szerint megakadályozza, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Bennettnek nincs nemzetközi tekintélye, hitele, képessége mindehhez és még saját megosztott ormánya sem támogatja vélekedett Netanjahu, hozzátéve, hogy Bennett nem lesz képes Izrael érdekeit képviselni amerikai nyomás ellenében. Hogyan fogunk harcolni a palesztin állam létesítése ellen, ha ezt a kormány többsége támogatja? – kérdezte Netanjahu (bár a hivatalba lépő miniszterelnökről ezt nem lehet elmondani).

Netanjahu végül csalásnak nevezte a kormány megalakulását, a kormányt pedig gyengének, mert egy ember, mindössze hat képviselői hellyel a háta mögött (ennyi mandátuma van Bennettnek) miniszterelnök lehetett. Ez a koalíció egy tű hegyén inog, jelentette ki.

Aryeh Deri

Aryeh Deri, a Sasz párt vezetője csalással vádolta Bennettet, amiért vallásos cionista létére baloldali pártokkal szövetkezett.

Moshe Gafni

Moshe Gafni, az Egyesült Tóra zsidóság nevű ultraortodox pártjának vezetője – utalva a Bennett által beharangozott vallási reformokra – refrénszerűn azt kérdezte: „Mennyiben vagytok ti zsidók?” „Nem törődtök a Sabattal, nem törődtök a betéréssel? Mennyiben zsidó ez az állam? Miben különbözik Franciaországtól?” – kérdezte.

Bezalel Smotrich botrányt rendez a beiktatás alkalmából

Az ultrajobboldali Bezalel Smotrich, a Vallásos cionista párt elnöke, akit korábban kivezettek a teremből, bibliai utalásokkal teli, szenvedélyes beszédben rontott neki az új kormánynak.

“Ez a gyűlölet és a bojkottok kormánya” – közölte, hozzátéve, hogy “az egyetlen, ami összeköti őket, az a féltékenység és a gyűlölet, a hatalomvágy és a Tóra megvetése”.

Az új koalícióról azt mondta, hogy olyan „izraeli kormány, amelyből kihagyták a zsidókat”. Ez „nem zsidó állam”, sokkal inkább a „terror támogatóitól függ”, utalt a koalícióban helyet foglaló iszlamista Ra’am pártra.

“Ez Isten neve meggyalázásának kormánya” – fejezte be. “Ezt nem bocsátjuk meg nektek.”

Ayman Odeh

Ayman Odeh, az Egyesült Arab Lista vezetője üdvözölte, hogy Netanjahu már nincs hatalmon, mindamellett rossz kormánynak nevezte a koalíciót, amiben „szélsőjobboldali” tagok ülnek. Úgy vélekedett, hogy a koalíció ártani fog a jeruzsálemi és a Negevben élő araboknak és nem az ideális arab-zsidó együttélés felé halad. „Másfajta arab-zsidó partnerséget kívánunk”, közölte.

Mansour Abbas

A koalíció arab tagja, a mérsékelt iszlámista Raam pártot vezető Mansour Abbas arabul szólt a Kneszethez. Üzent azoknak, akik bírálták az új kormányt, amiért az nagyvonalú támogatást ígért a Negevben élő arab közösségek számára. „Azt szeretnénk, hogy ha az összes fél másképpen gondolkodna. Senki sem adta el a Negevet a Ra’am pártnak. A Negev Izraelben marad, lakói Izrael állampolgárai ”- mondja.

Úgy vélte, itt az ideje, hogy mind az izraeli kormány, mind az ellenzék előmozdítsa a zsidó-arab „párbeszédet, hogy megértsük egymást, és ne ellenségként tekintsünk egymásra”.

„Más nemzethez, más valláshoz, más közösségekhez tartozunk. De van, ami összeköti az összes izraelit és ez az állampolgárságunk “- mondta Abbas, hozzátéve, reméli, hogy tovább erősítheti Izraelben a zsidó-arab kapcsolatokat.

Címkék:Beiktatás, Bezalel Smotrich, Jair Lapid, Jonatan Netanjahu, Kneszet, Naftali Benett

[popup][/popup]