Boris Johnson a szobordöntőknek: A történelmet nem lehet photoshoppal átrajzolni

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Boris Johnson szerint az Egyesült Királyság „nem kezelheti photoshoppal” kulturális környezetét és bonyolult történelmét, mivel ez egyet jelentene a múlt eltorzításával.

Boris Johnson

„Ha elkezdjük a múltat megtisztítani, ha eltávolítunkk minden emlékművet, ami nem illeszkedik saját világképünkbe, hazugságcsapdába kerülünk” – írta Johnson a The Telegraphban.

Johnson Winston Churchill védelmére kelt, „abszurdnak és sajnálatosnak” minősítette a mostani helyzetet, amikor a korábbi miniszter emlékműve veszélybe került. „Hős volt, és úgy vélem, nem vagyok egyedül, amikor minden erőmmel igyekszem megakadályozni, hogy szobra elkerüljön a Parlament térről“ – mondta.

A rasszizmus elleni tüntetők az afroamerikai George Floyd halálát követően lepték el a brit városok utcáit, és kezdték követelni a „brit imperializmus jelképeinek” eltávolítását.

A hónap elején Bristolban ledöntötték és a kikötő vizébe dobták Edward Colston szobrát, aki a rabszolga-kereskedelemből tett szert hatalmas vagyonra a 17. században.

A Churchill szobor és a ledöntését követelő tünetők

A jelenlegi miniszterelnök Churchill csodálója és életrajzírója; sokan úgy vélik, hogy utódjának is tartja magát.

Churchillnek voltak – mai szemmel nézve – elfogadhatatlan kijelentései. Kritikusai azzal is vádolják, hogy az 1943. évi indiai éhínség során megtagadta, hogy Nagy Britannia élelmiszerszállítmányokkal segítsen a bajon; ennek következtében több mint két millióan vesztették életüket Indiában. A brit történelemnek ezt a fejezetét még nem kutatták kellő alapossággal.

Algemeiner

 

 

Címkék:Boris Johnson, Churchill emlékmű, rasszizmus

[popup][/popup]