Boris Johnson, a „szenvedélyes cionista”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A brit zsidókat képviselő csúcsszerv, a Board of Deputies of British Jews, gratulált az új brit miniszterelnöknek megválasztása alkalmából. Üdvözletükben egyebek közt ezt írták: „Sok sikert kívánunk Boris Johnsonnak miniszterelnökként ezekben az országunk számára oly kritikus időkben. Hosszú és tartalmas kapcsolatra tekinthetünk vissza, londoni polgármesterként, külügyminiszterként és örömmel várjuk, hogy folytassa munkáját, most már a Downing Street 10-ben.”

Boris johnson

A hivatalos csúcsszervtől balra álló liberális zsidó mozgalom, a Liberal Judaism movement of the United Kingdom óvatosabban fogadta Johnson győzelmét. A tartózkodás egyik oka az volt, hogy a brit politikus, politically incorrect módon postaládákhoz (!) hasonlította a lefátyolozott moszlim nőket egy vita során. (Talán a burkán meghagyott egyetlen nyílás, amelyen a ruha viselője kilát, juttatta Jonhson eszébe a szintén egyetlen nyílással rendelkező postaládát.) Ezért a liberális mozgalom csak annyit írt twitter üzenetében, hogy „örömmel tekint a Boris Johnsonnal való együttműködés elébe, ahogy az elmúlt évtizedben a többi miniszterelnök esetében is történt.”

Boris Johnson Izraellel kapcsolatos álláspontja nagyjából úgy változott, mint a jobboldalé általában. 2014-ben Izrael gázai hadműveletét még „aránytalan válasznak”, „csúnyának és tragikusnak” nevezte, amely „hosszú távon Izraelnek semmi jót nem hoz majd”.

2019-ben viszont már úgy nyilatkozott, „teljesen elfogadhatatlan, hogy izraeli civil lakosságnak kell elviselnie a Gázából érkező rakétákat és lövedékeket”.

Júliusban, a londoni Jewish News-nak azt mondta, hogy ő „szenvedélyes cionista”, aki „szereti Izraelt, ezt a nagyszerű országot.”

A nyilatkozat azért is figyelemre méltó, mert a mai Nyugat-Európában (elsősorban a baloldalon) a cionista jelző általában sértő, szitokszó. Használata az országos szintű napi politikában rendszerint megbélyegző töltetű.

A JTA cikkét fordította: jég

Címkék:Boris Johnson, cionista

[popup][/popup]