Bocsánatot kér a francia író, aki 30 évvel ezelőtt a Holokauszton gúnyolódótt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Yann Moix, az egyik legismertebb kortárs francia regényíró harminc évvel ezelőtt a Holokauszton gúnyolódó rajzokat és Holokausztot tagadó szövegeket tett közzé – tudósított a l’Express című hetilap, amely közzé is tett a „művekből” néhányat.

Moix, aki 1996-ban, mindjárt első regényével elnyert az egyik legrangosabb irodalmi kitüntetést, a Gouncourt díjat, bocsánatot kért akkori magatartásáért és – valószínűleg a kínos feltűnést kerülendő – felfüggesztette legújabb regényének reklámkampányát.

A gúnyrajzok 1989-90-ben jelentek meg, Moix saját kiadású folyóiratában, melynek neve Ushoahia volt. Az elnevezés szójáték a Shoa szóból valamint egy akkor népszerű televíziós műsor nevéből.

Az egyik rajzon egy rabruhás férfi konzervdobozt tart a kezében, mellette a „Coca-Crema” felirattal. Alatta a szöveg azt mondja: Ütheted a zsidót!”

Egy másik rajzon szögesdrót mögött rabruhában játszó rockzenészek láthatók. „Mindenki tudja, hogy a táborok nem léteztek”, olvasható a rajz mellett.

Ugyanebben a lapszámban gyalázkodó mondatok olvashatók az egyik legismertebb francia filozófusról, Bernard-Henri Lévyről, akit egyebek közt „hosszú orrú, szodomita cionistának” nevezett.

Lévy, aki nyilván nem ismerte ezeket a rajzokat, néhány évvel később maga vezette be Yann Moix-t a francia irodalmi körökbe, bemutatta a Grasset kiadó vezetőinek, és Moix publikált a Lévy által alapított  La Règle du jeu folyóiratban is.

Vasárnap Moix egy televíziós műsorban bocsánatot kért a zsidóktól és mindenkitől ezekért a „megdöbbentő és lealacsonyító rajzokért”. Kijelentette, hogy ma már „nem szorítaná meg azt a kezet, amely ezeket rajzolta.”

A széleskörű negatív visszhang után nem más, mint éppen Bernard-Henri Lévy védte meg Moix-t. Lévy a Le Point magazinban idézte fel 1993 óta tartó barátságuk történetét. Erre alapozva zárta írását azzal, hogy Moix őszinte bizonyságát adta a megbánásnak, „megküzdött démonaival” és ezért érdemes neki kezet nyújtani.

Forrás: JTA, L’Express, Le Point

Címkék:Holokauszt-tagadás, Yann Moix

[popup][/popup]