Bné Brak: rendőrség oszlatta fel a haszidok rendezvényét

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Ötezer sékelre büntették a többszáz fős rendezvényt tartó vizsnyici haszidokat.

Yisrael hager vizsnyici rebe

Jiszráel Hager, vizsnyici haszid rebe a Jom Kipur kimenetele alkalmából hagyományos összejövetelt (jiddis szóval: Tisch-t) rendezett, amelyen többszáz haszid hívő vett részt Bné Brákban. A rendezvénnyel azonban megsértették az egészségügyi minisztérium által felállított COVID-19-es szabályokat.

Magas rangú rendőrtisztek érkeztek a helyszínre, kikísérték Hagert a zsinagógából. Miután közölték vele a tényállást, Hager utasította a híveket, hogy menjenek haza. A rendőrség 5.000 sékel bírság megfizetésére kötelezte a közösséget.

A vizsnyici központi zsinagóga épületében Ros Hásáná idején tartott istentiszteleteken úgyszintén több százan vettek részt, ahol – több haszid gyülekezethez hasonlóan – a hívek nem tartották magukat a maszk viseléséről és távolságtartásról szóló rendelkezésekhez.

Kedden olyan videó felvételek láttak napvilágot, amelyeken a Bné Brák-i buszmegállóban álló, valamint az utcákon táncoló tömeg rendre maszk nélkül látható. A rendőrség sokakat pénzbírsággal próbált megrendszabályozni.

Kedden reggel a keményvonalas haredi – de nem-haszid – gyülekezet jeruzsálemi frakciójának megmozdulását oszlatták szét Modi’in Illit városában – hasonló okokból. Öt hívőt, akik nem voltak hajlandók igazolni magukat, őrizetbe vettek és megbírságoltak. Itt oszlatásra is sor került, miután a zsinagóga falán poszter hirdette, hogy a gyülekezet továbbra is megtartja a közös imát, és nem hajlandó engedelmeskedni a rendőrségnek. A jeruzsálemi frakció szóvivője szerint bűnbaknak használják őket, mert hogy – úgymond – a vizsnyici haszidokkal kesztyűs kézzel bántak, és a Belz-i haszidokat sem bírságolták Jeruzsálemben hónapokon keresztül.

„Ha háborút akartok, ám legyen, de jegyezzétek meg: a Netanjahu elleni Balfour utcai tüntetés gyerekjáték lesz ehhez képest. Ha minket sarokba szorítotok, a Bné Tóra jeruzsálemi frakció tiltakozására számíthattok az egész országban” – jelentette be a szóvivőjük.

Jpost.com – Bassa László

 

Címkék:Covid 19, rendőrség, Vizsnyic haszidok

[popup][/popup]