Biden a republikánus szavazóknak: Adjatok esélyt, hogy a ti elnökötök is legyek!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Joe Biden demokrata párti elnök lette az esküt, és ígéretet tett, hogy véget vet a „civilizálatlan háborúnak” (uncivil war) a mélyen megosztott országban.

US President Joe Biden delivers inaugural address | FULL

Joe Biden delivered his inaugural address shortly after being sworn in as the 46th president of the US. It was the new president’s first chance to lay out an…

Amerikának súlyos megpróbáltatások jutottak osztályrészül, de Amerika bátran szembenézett a kihívással – mondta Biden beiktatási beszédében. “Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy diadalát ünnepeljük: a demokrácia ügyét … Ebben az órában, barátaim, a demokrácia győzött.”

A 78 éves Biden Amerika történetének legidősebb elnöke visszafogott beiktatási ceremónián mondta el beszédét. A koronavírus, valamint a Capitolium ellen január 6-án végrehajtott támadását követő biztonsági aggályok óvatosságra késztették a szervezőket.

A hagyományokat felrúgó Trump nem volt hajlandó találkozni Bidennel és nem volt hajlandó részt venni utódjának beiktatásán, amely a hatalom békés átadásának jelképe.

Trump nem ismerte el a november 3-i választások eredményét, szerda reggel elnöki búcsúbeszédében nem említette név szerint Bident, viszont megígérte, hogy „valamilyen formában” visszatér. Utoljára szállt be az Air Force One-ba, amivel Floridába, Mar-a-Lago-i birtokára indult.

A legfontosabb republikánus személyiségek, köztük Mike Pence alelnök és a párt kongresszusi vezetői, valamint Barack Obama, George W. Bush és Bill Clinton volt amerikai elnökök részt vettek Biden beiktatásán.

Biden alelnöke, Kamala Harris, jamaicai és indiai bevándorlók lánya, aki az első nő és az első ázsiai-amerikai ezen a poszton, Sonia Sotomayor, főbíró előtt tette le az esküt. Sotomayor az első latino származású főbíró a testületben.

Biden súlyos feszültségek közepette lép hivatalába. Tanácsadói a válság négy elemét azonosították: a világjárvány, a gazdasági visszaesés, az éghajlatváltozás és a faji egyenlőtlenség. Biden azonnali intézkedéseket ígért, és számos intézkedést hozott első hivatalban töltött napján.

A kíméletlen választási kampány után Trump – bizonyítatlan választási csalásokra hivatkozva – nem volt hajlandó elismerni vereségét. Biden békülékeny hangot ütött meg, és arra kérte az amerikaiakat, akik nem szavaztak rá, adjanak esélyt, hogy az ő elnökük is legyen.

„Meg kell szüntetnünk a polgárháborút, amelyben szemben áll demokrata és republikánus, vidéki és városi, konzervatív és a liberális.”

A szertartás a fegyveresek által őrzött Capitolium előtt zajlott, ahol két hete Trump-hívek tömege rohamozta meg az épületet, az állítólagos választási csalásokon feldühödve.

“Itt állunk, néhány nappal azután, hogy a zavargó tömeg azt gondolta, erőszakkal elhallgattathatják az emberek akaratát, leállíthatják a demokrácia működését, és elűzhetnek minket erről a megszentelt területről” – mondta Biden. – De ez nem történt meg; soha nem is fog megtörténni. Se ma, se holnap, se soha. ”

Algemeiner

Címkék:Beiktatás, Joe Biden

[popup][/popup]