Beverly Hills: Vandál támadás egy zsinagóga ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Szombat délután 2 óra körül a Beverly Hills-i rendőrség (BHPD) sajtóértekezleten tájékoztatott arról, hogy „aktív nyomozást végez a városban előző éjszaka lezajlott sorozatos vandál rongálások ügyében”.

A BHPD előző este 7 óra után kapott telefonhívást a Nessah Zsinagógából, miután egy ottani alkalmazott értesítette a biztonságiakat, hogy a kaput nyitva, a zsinagógát pedig feldúlva találta.

A rendőrség magányos elkövetőt gyanúsít, aki már aznap a reggeli órákban elkövetett kisebb rongálásokat másutt. A 20-25 éves férfi 2 óra körül ért a Nessah zsinagógához, „betört oda, és a berendezést alaposan megrongálta. Felborította a bútorokat, a brosúrákat és nyomtatványokat szétszórta. Zsidó relikviák is megsérültek, de szerencsére a tóratekercsek épen maradtak”, kivéve azokat a nem kóser tórákat, amelyek a bima alatt voltak; utóbbiakat a támadó megrongálta és szanaszét hajigálta. Semmit sem loptak el. Mivel a súlban senki sem tartózkodott, személyi sérülés nem történt. Bár a rendőrség az esetet gyűlölet-cselekményként tartja számon, antiszemita jelekre nincs utalás.

John Mirisch, Beverly Hills polgármestere ezt nyilatkozta: „Bár az aljas támadás a zsidó közösséget érte, mindnyájunkat érint. Az egész város szolidáris a Nessah-val, a kongregáció tagjaival. Elkötelezettek vagyunk, hogy felkutassuk a bűnözőt, aki sabatkor gyalázta meg a szent helyet, és bíróság elé állítsuk.”

Szombat reggel nem tartottak istentiszteletet a kordonnal lezárt Nessah zsinagógában.

Richard Hirschhaut, az Amerikai Zsidó Kongresszus (AJC) regionális igazgatója a helyszínen nyilatkozott a Jewish Journalnak. „Meg vagyunk elégedve a helyi rendőrség munkájával, akik az ügyet gyűlölet-bűncselekményként vizsgálják. Szolidaritásunkat fejezzük ki a helyi zsidó közösséggel és a város lakóival és minden megteszünk a sebek begyógyításáért.”

Isaac Yomtovian helyi lakos írta üzenetében: „Mi, Los Angeles és az Államok zsidó polgárai tanúsítsunk ellenállást az antiszemita támadásokkal szemben… A gonosz erőknek felelniük kell tetteikért… Nekünk egységesnek kell maradnunk és hallatnunk kell szavunkat. Közösségi, regionális és országos vezetőinktől követelni, hogy vessenek gátat a gyűlölethullámnak… Az FBI-nak napról napra jobban kell végeznie munkáját.

A biztonsági kamera felvétele az elkövetőről

A következőket javaslom:

(1) Az összes iráni rabbi hirdessen egynapi böjtöt a szent tóratekercsek feletti gyász jeléül;

(2) Legyen ez a nap hanukka egyik napja. Tüntessünk a főpolgármesteri hivatal, szenátoraink és kongresszusi képviselőink hivatalai és a szövetségi hivatal előtt;

(3) Los Angeles teljes zsidó lakossága vegyen részt a hanukkia mécsesek meggyújtásában a közterületeken és odahaza ;

(4)  Az antiszemita cselekményeket szenátorainknak és képviselőinknek írott levelekben ítéljük el;

(5)  Követeljük, hogy az FBI vizsgája ki a gyűlölet-bűncselekményeket, és a bűnözőket állítsák bíróság elé.

A Jewish Journal cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:antiszemitizmus, Beverly Hills, garázdaság, zsinagóga

[popup][/popup]