Bernie Sanders (és Paul Simon) zsidó gyökerei

Írta: Lázár György - Rovat: Külpolitika, Kultúra-Művészetek, Politika, Zene

Javában zajlik az amerikai elnökválasztási kampány és a demokrata párti Bernie Sanders előretörése hatalmas meglepetés. 

U.S. Democratic presidential candidate and U.S. Senator Bernie Sanders speaks at the New Hampshire Democratic Party's Jefferson Jackson dinner in Manchester, New Hampshire, November 29, 2015. REUTERS/Mary Schwalm - RTX1WESE

Bernie Sanders egy választási vacsorán beszél, 2015 novemberében. (Fotó: REUTERS/Mary Schwalm )

Néhány hónappal ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a 74 éves Vermont állambeli szenátor megszorongathatja Hillary Clintont a demokraták elnökjelöltségéért vívott küzdelemben.

Sanders zsidó származású, szegény családban nőtt fel, nem vallásos és szocialista elveket vall.  Édesapja, Eli (Elias) Sanders 17 éves korában, 1921-ben menekült el Lengyelországból.  New York-ban először alkalmi munkából élt, később festéket árult.  Egy Krakkó környéki Slopnice nevű lengyel faluból származott, és csak a második világháború után tudta meg hogy teljes családját kiírtották a nácik.  Sanders azt nyilatkozta, hogy édesapja családjának tragédiája meghatározó élmény volt számára.

Bernie ifjúkorában kacérkodott a baloldali cionizmus eszméivel is, sőt, 1963-ban Hashomer Hatzair önkénteseként a Haifa közeli Shaar HaAmakim nevű kibucban dolgozott.  A kibucot 1935-ben román és jugoszláv bevándorlók alapították.   Első felesége, Deborah Shiling zsidó származású volt, de hamarosan elváltak, és majd 40 éve a katolikus Jane O’Meara a neje.  Hét unokája van.

Hogy mi köze van az elnökjelölt Sandersnek Paul Simonhoz, a legendás Simon & Garfunkel duó sztárjához?

Sanders egyik népszerű kampányvideója Paul Simon már-már elfelejtett dalát, az America-t használta fel.   A egykoron igencsak népszerű nótát majd 50 éve komponálta Paul és az manapság aktuálisabb mint valaha; Sanders ifjú támogatói újra népszerűvé tették.

America | Bernie Sanders

“They’ve all come to look for America…”———★ Join the political revolution at www.berniesanders.com ★ Connect with Bernie:Facebook → https://www.faceb

Kevesen tudják, hogy Paul Simon magyar származású, és valószínüleg beszél is egy kicsit magyarul.  Ő ugyancsak 74 éves, és családtörténete hasonlit Sanderséhez.

Paul Simon szülei Horthy Magyarországának antiszemitizmusa elől (Numerus clausus) menekültek Amerikába. Édesapja Louis (Lajos) Simon muzsikus volt, állitólag a Magyar Rádió Zenekarban is játszott, édesanyja Belle (Klára) később tanítónő lett Amerikában.

Simonfather

Paul Simon szülei

Louis New York-ban is fellépett különféle zenekarokkal, de később nyelvészdiplomát és doktorárust szerzett és egyetemen tanított, 1995-ben huny el.  Mindkét fia, az idősebb Paul és a fiatalabb Eddie is örökölték zenei tehetségét.  Louis ugyan nem volt vallásos, de felesége ragaszkodott ahhoz, hogy a fiúk zsidó vallási nevelést is kapjanak.

Paul még középiskolás korában találkozott Art Garfunkel-lel, akivel hamarosan hírnevet szereztek, dalaik ma már amerikai klasszikusoknak számítanak.  Garfunkel egyébként szintén zsidó származású, családja a romániai Iasi városából vándorolt ki Amerikába.

Paul mindig is közeli kapcsolatokat ápolt szüleivel, zenei rendezvényeken gyakran együtt jelent meg édesanyjával, miután az megözvegyült.

PaulSimonMother

Paul Simon édesanyjával

Belle 2007-ben hunyt el és soha nem beszélt magyar felmenőiről.  Azt sem lehet tudni, hogy maradtak-e rokonai Magyarországon, vagy ha voltak, hogyan vészelték át a Holokausztot.

Paul tavaly azt nyilatkozta, hogy dolgozik a memoárján, már korábban meg szerette volna írni, de eddig nem volt rá ideje.

Talán hamarosan többet megtudunk magyar gyökereiről is.

Címkék:Bernie Sanders, Paul Simon

[popup][/popup]