Bernie Sanders: „Bibi Netanjahu reakciós rasszista”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

347 rabbi levélben utasította el Bernie Sanders „felháborító megjegyzését”.

Bernie Sanders 

Azt követően, hogy Bernie Sanders bejelentette: nem vesz részt a nagy befolyású Izrael-párti lobby szervezet, az AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) márciusi konferenciáján, 347 rabbi küldött neki nyílt levelet. Felháborodásukat fejezték ki a demokrata szenátor megjegyzése fölött, miszerint a szervezet „olyan vezetőknek biztosít lehetőséget a felszólalásra, akik a türelmetlenséget képviselik”.

Az AIPAC nyilatkozatban válaszolt, hangsúlyozva, hogy Sanders megjegyzése „valóban szégyenteljes” volt, „utálatos támadás a fősodrú és kétpárti amerikai politikai esemény” ellen. Szokatlan válasz volt ez, mivel a szervezetre nem jellemtő, hogy vitába keveredik politikai vezetőkkel.

„Az AIPAC küldetését mi és gyülekezeteink rendkívül komolyan vesszük. Az AIPAC-on keresztül lobbizunk a kongresszusban és támogatjuk a két ország közötti partnerséget. Szervezetünk maradt az utolsó mechanizmus, amely a teljes politikai skálát igyekszik mozgósítani egy közös cél érdekében. Konferenciánk talán a legnagyobb esemény az USÁ-ban, amelyen demokraták és republikánusok találkoznak egymással.”

A levél rámutat, hogy a rabbik elnökök és miniszterelnökök, az amerikai kongresszus és a Kneszet képviselői, politikai elemzők és katonai szakértők, vallási vezetők és kultúra ikonjai felszólalásait hallgatják meg, akik a politikai spektrum teljes skáláját képviselik.

Sanderst a demokrata elnökjelöltek vitája alkalmával emlékeztették az AIPAC üzenetére. Kijelentette, hogy „büszke zsidóságára”, és említette Izraelben töltött hónapjait. „De az a véleményem, hogy Bibi Netanjahu személyében reakciós rasszista vezeti az országot, ami szomorú és tragikus… És úgy vélem, hogy közel-keleti külpolitikánknak Izrael függetlenségének és biztonságának garantálására kell irányulnia. De nem mehetünk el szó nélkül a palesztinok szenvedése mellett. Ennek a politikának a palesztinokat és izraelieket egyaránt meg kell szólítania” – mondta Sanders.

Az Algemeiner cikkét Bassa László fordította

Címkék:AIPAC, Benjamin Netanjáhu, Bernie Sanders

[popup][/popup]