Berlin: online Holokauszt megemlékezés online nácikkal

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Történelem

Izrael berlini nagykövetsége a Soá emléknap alkalmából hétfő estére Zoom videokonferenciát készített elő Zvi Herschel holland Holokauszt túlélő részvételével. A beszélgetést néhány perc elteltével azonban meg kellett szakítani, mert virtuális behatolók Hitler-képekkel, pornófotókkal, antiszemita és palesztin-párti jelszavakkal zavarták meg a programot.

A berlini rendőrség vizsgálja az esetet, amely illeszkedik a “Zoombombing” néven világszerte terjedő incidensek sorába. A koronavírus járvány nyomában online platformokra szorult nyílt események ki vannak téve a hasonló támadásoknak. Vádemelés viszont még egyszer sem történt.

Jeremy Issacharoff, Izrael Állam németországi nagykövete az incidenst „leírhatatlan szégyennek” nevezte. Shir Gideon szóvivő szerint a nagykövetség fontolgatja, hogy vádat emel az egyelőre ismeretlen tettesek ellen.

Jeremy Issacharoff

A „Megemlékezés a lakószobában” elnevezésű műsor folytatódott, miután a hackereket eltávolították.

Gideon azt nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy az elkövetők nyilván neonácik voltak, mert az Izrael ellenes bojkott aktivistái propagandájukban nem használnak Hitler képeket.

Zvi Herschel 1942-ben született a nácik által megszállt Hollandiában. Szüleit deportálták; a sobibóri haláltáborban pusztultak el. Őt egy holland protestáns család rejtegette, és így menekült meg.

 

Tzvi Herschel (Forrás. Youtube)

Az online eseményt napokkal korábban hirdették meg.

JTA

Címkék:Berlin, Holokauszt emléknap, neónácik

[popup][/popup]