Berlin: online Holokauszt megemlékezés online nácikkal

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Történelem

Izrael berlini nagykövetsége a Soá emléknap alkalmából hétfő estére Zoom videokonferenciát készített elő Zvi Herschel holland Holokauszt túlélő részvételével. A beszélgetést néhány perc elteltével azonban meg kellett szakítani, mert virtuális behatolók Hitler-képekkel, pornófotókkal, antiszemita és palesztin-párti jelszavakkal zavarták meg a programot.

A berlini rendőrség vizsgálja az esetet, amely illeszkedik a “Zoombombing” néven világszerte terjedő incidensek sorába. A koronavírus járvány nyomában online platformokra szorult nyílt események ki vannak téve a hasonló támadásoknak. Vádemelés viszont még egyszer sem történt.

Jeremy Issacharoff, Izrael Állam németországi nagykövete az incidenst „leírhatatlan szégyennek” nevezte. Shir Gideon szóvivő szerint a nagykövetség fontolgatja, hogy vádat emel az egyelőre ismeretlen tettesek ellen.

Jeremy Issacharoff

A „Megemlékezés a lakószobában” elnevezésű műsor folytatódott, miután a hackereket eltávolították.

Gideon azt nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy az elkövetők nyilván neonácik voltak, mert az Izrael ellenes bojkott aktivistái propagandájukban nem használnak Hitler képeket.

Zvi Herschel 1942-ben született a nácik által megszállt Hollandiában. Szüleit deportálták; a sobibóri haláltáborban pusztultak el. Őt egy holland protestáns család rejtegette, és így menekült meg.

 

Tzvi Herschel (Forrás. Youtube)

Az online eseményt napokkal korábban hirdették meg.

JTA

támogatás
Pop up banner1

Címkék:Berlin, Holokauszt emléknap, neónácik

[popup][/popup]