Beperlik az AP-t és a Reuterst terrorista tudósítóik miatt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

AZ október 7-én a Nova fesztiválon meggyilkolt öt fiatal hozzátartozói  beperelték az AP és a Reuters hírügynökséget, mert tudósítóik az első perctől kezdve részt vettek az atrocitásokban.

Yafa Adar izraaeli nyugdíjast elrabolják a Hamasz terroristái

A hírügynökségek felelősek riportereikért, fotósaikért, akik a Hamász október 7-i mészárlásának első pillanataitól kezdve jelen voltak, dokumentálták az atrocitásokat és részt vettek bennük – állítja a keresetlevél.

A Nova zenei fesztiválon történt Hamász-mészárlás áldozatainak öt családja szerdán pert indított a Reuters és az Associated Press ellen. Beadványukban a családok azt állítják, hogy a hírügynökségek közzétették azon munkatársaik beszámolóit és képeit, akik a kegyetlenkedéseket végrehajtó terroristákkal együtt indultak el pusztító útjukra.

Ezek az “újságírók” a Hamászhoz kötődnek, és aktívan részt vettek a mészárlásban, miután a terroristákkal együtt léptek be Izraelbe, és így bűnrészesek voltak a legsúlyosabb bűncselekményekben – áll a beadványban.

A hírügynökségek a világ legnagyobb és legismertebb hírforrásai közé tartoznak, és a világ minden tájáról, így Izraelből is helyi teamek segítségével készítenek tudósításokat – áll a beadványban. “Felelősek tehát “újságíróik” közvetlen és közvetett károkozásáért és tetteikért… semmilyen kifogás, amelyet az újságírás szabályaira hivatkozva fel lehetne hozni – mint például hogy „a nyilvánosságnak joga van tudni róla” – nem igazolhat egy olyan helyzetet, amelyben az egyik ügynökség riportere jelen van, részt vesz és filmre veszi egy súlyos bűncselekmény elkövetését, például egy idős nő elrablását az otthonából”.

A beadvány szerint azt is lehetetlen azt állítani, hogy a szóban forgó riporterek és fotósok nem tudtak a tervezett mészárlásról, mivel a támadás legelső perceiről “tudósítottak”.

A mit sem sejtő fiatalok elmentek egy zenei fesztiválra, és rájuk törő terroristák meggyilkolták őket. Haláluk borzalmas körülményeiről nem sokat tudni, és családjuk minden információmorzsát megpróbálnak összegyűjteni, amit az atrocitásokat túlélő barátaiktól kaphattak, vagy ami a mészárlás idején a családjukkal folytatott utolsó kommunikációjukból kiderülhet – olvasható a beadványban.

“Kétségtelen, hogy a mészárlásnál jelen lévő “újságírók” segíthettek volna az áldozatoknak, és előre értesíthették volna az izraeli hatóságokat, hogy az atrocitások megelőzhetők lettek volna. A felpereseknek okozott károkért azok a hírügynökségek felelősek, amelyek az “újságírók” szolgáltatásait szerződtették, és akik közvetlenül felelősek a cselekedeteikért” – olvasható a hozzátartozók beadványában.

Ynetnews

Címkék:Associated Press, Reuters

[popup][/popup]