Bennett nyilatkozott az ukrajnai helyzetről, de nem ítélte el Oroszországot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök csütörtökön nem ítélte el Oroszországot – tudósít az ujkelet.live –  sőt név szerint sem említette az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos megjegyzéseiben.

Naftali Bennett miniszterelnök az Izraeli Védelmi Erők tiszti kurzusának diplomaosztó ünnepségén a Bahad 1 bázison 2022. február 24. Fotó: képernyő fotó/ YouTube

„Az általunk ismert világrend változóban van” – mondta az Izraeli Védelmi Erők tiszti kurzusának diplomaosztó ünnepségén a Bahad 1 bázison, Mitzpe Ramon közelében, a Negev-sivatagban. ,,A világ sokkal kevésbé stabil, és a mi régiónk is napról napra változik.”

„Ezek a napok arra tanítanak bennünket, hogy a hadseregek közötti háború sajnos nem a múlt jellemzője” – mondta, és Izraelt „az erő, a stabilitás, a biztonság és a remény horgonyának” nevezte egy veszélyes régióban.

A miniszterelnök ismételten felszólította az Ukrajnában lévő izraelieket, hogy hagyják el az országot.

,,Távozzatok most. Védjétek az életeteket. Munkatársaink az ország nyugati részének határátkelőin várnak titeket”.

„Minden zsidó tudja, hogy itt Izraelben várjuk őt, hogy Izrael állam ajtaja mindig nyitva áll.”

„Ezek nehéz, tragikus idők” – mondt Bennett. ,,Szívünk az ukrajnai polgárokkal van, akik igazságtalanul belesodródtak ebbe a helyzetbe.”

A médiának névtelenül nyilatkozó diplomáciai tisztviselő azt állította, hogy Bennett direkt kerülte Oroszország említését beszédében, melyet koordinált Jáir Lapid külügyminiszterrel.

Izraeli tisztviselők azt mondták a Walla riporterének, hogy nem hiszik, hogy az izraeli álláspont az orosz invázióról ártana Izrael Szíriában végzett műveleteinek.

Nachman Sáj izraeli diaszpóraügyi miniszter aggodalmát fejezte ki az ukrajnai zsidók sorsa miatt az orosz invázió közepette.

„Nagyon aggaszt az ukrajnai helyzet, és különösen a térségben élő zsidó közösségek biztonsága miatt” – mondta Sáj a közleményében.

„Izrael Állam mindig gondoskodni fog a veszélyben lévő zsidókról, bárhol is legyenek” – tette hozzá. „A diaszpóraügyi minisztérium segélycsomagot készít az ukrajnai zsidó közösségek számára, és készek vagyunk arra, hogy reagáljunk bármilyen módon.”

Bennettel ellentétben Jáir Lapid külügyminiszter délben elítélte Oroszország teljes körű invázióját Ukrajna ellen, amely órákkal korábban kezdődött.

„Az Ukrajna elleni orosz támadás súlyosan megsérti a nemzetközi rendet. Izrael elítéli ezt a támadást, és kész humanitárius segítséget ajánlani az ukrán állampolgároknak.”

Teljes cikk

[popup][/popup]