Bennett: Izrael erkölcsi kötelessége, hogy közvetítsen a Moszkva és Kijev között

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Miután szombaton Putyinnal tárgyalt, a miniszterelnök három telefonbeszélgetést is lefolytatott az ukrán elnökkel. Zelenszkij a nyilvánosság előtt köszönte meg az izraeli támogatást, Bennett nevének említése nélkül.

Volodimir Zelenszkij, Naftali Bennett és Vlagyimir Putyin

Órákkal moszkvai és berlini villámlátogatása után Naftali Bennett miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael erkölcsi kötelessége, hogy elősegítse a béketárgyalásokat Oroszország és Ukrajna között – még ha a haladás esélye csekély is.

Bennett a vasárnapi kormányülésen beszélt erről. „A két fél közötti párbeszédet igyekeztem előmozdítani, természetesen beleegyezésükkel és bíztatásukra.”

Azt mondta, nem áll módjában „részletesen beszélni” Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalásáról, sem Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetéseiről. Utóbbival 24 óra alatt háromszor is értekezett telefonon.

„Tovább próbálkozunk, mihelyst arra újabb lehetőség kínálkozik. Mindkét féllel van kapcsolatunk – úgy látom, hogy erkölcsi kötelességünk minden tőlünk telhetőt megtenni” – mondta.

Bennett szombaton repült Moszkvába. Ő volt az első nyugati vezető, aki a február 24- én indult orosz támadás óta tárgyalt az orosz elnökkel. Három órát töltöttek együtt, majd Bennett egyenesen Berlinbe repült, hogy Olaf Scholz német kancellárral találkozzon. (Néhány nappal korábban Jeruzsálemben tárgyaltak.)

Egy vasárnapi, tévé által is közvetített sajtóértekezleten Zelenszkij háláját fejezte ki Izraelnek azért, hogy támogatja Ukrajnát. „Minden egyes ország támogatására szükségünk van. Arról esett szó, milyen támogatást igénylünk jelenleg, és hogyan alakul az együttműködés a háborút követően.”

Zelenszkij nem említette Bennett nevét, sem pedig közvetítési kísérletét. A múlt héten azt nyilatkozta a riportereknek, hogy Kijev viszonya Jeruzsálemhez „nem rossz, egyáltalán nem rossz”, de nem érzi úgy, hogy Bennett „a mi zászlónkba burkolózik”.

Izrael 100 tonnányi humanitárius segélyt indított útnak Ukrajnába, és egy tábori kórház felállítását tervezi a héten. Másrészt a zsidó állam ukrán részről kritikában részesült, mert nem szállít fegyvereket a háború sújtotta országnak.

Vasárnap reggel Bennett arról szólt, hogy „az emberek sokat szenvednek, és még nagyobb áldozatok várhatók… Az izraeli állampolgárokat ki kell menekíteni és hazahozni, az ottani zsidó közösségek pedig segítségre szorulnak.”

A miniszterelnök azt mondta, hogy Izrael „a helyzetre való tekintettel fölkészült egy jelentős migrációs hullámra”, és több fronton fogadja a kihívásokat.

“Olyankor, amikor a világot fölfordulás fenyegeti, és a zsidók nem érzik magukat biztonságban, mindenki átérzi, milyen fontos, hogy a zsidóknak van hová menniük: milyen fontos, hogy Izrael Állam létezik” – tette hozzá Bennett.

Zelenszkij először a háború második napján kérte telefonon Bennett segítségét a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások ügyében, arra hivatkozva, hogy Izrael szoros kapcsolatokat ápol mindkét országgal. Bennett meg is kereste Putyint, aki akkor nem mutatott érdeklődést.

Nyugati politikusok és maga Zelenszkij sem fűznek sok reményt ahhoz, hogy a diplomáciai tárgyalások sikerre vezethetnek. A Belaruszban eddig rendezett két forduló nem sok eredményt hozott. A harmadik fordulóra hétfőn kerül sor, nyilatkozta David Arahamia, az ukrán delegáció tagja. A helyszínt nem nevezte meg.

Az eddigi találkozókon a felek ideiglenes tűzszünetben állapodtak meg, hogy polgári személyeket evakuálhassanak. Ez azonban sikertelen volt szombaton és vasárnap is.

Times of Israel – Bassa László

 

Címkék:Naftali Bennett, Vlagyimir Putyin, Volodimir Zelenszkij

[popup][/popup]