Bennett és Blinken az Ábrahám egyezményekről tárgyalt Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Iránról, Ukrajnáról és az arab államokkal 2020 őszén amerikai közvetítéssel megkötött Ábrahám-egyezményekről tárgyalt Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Jeruzsálemben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter március 27-i vasárnapi jeruzsálemi találkozójukon (Fotó: Avi Ohayon, izraeli miniszterelnöki sajtóiroda)

A megbeszélések után a miniszterelnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón Bennett kritikus kérdésnek nevezte annak tervét, hogy esetleg levennék az iráni Forradalmi Gárdát a terrorszervezetek listájáról, és reményét fejezte ki Blinkennek, hogy megőrzik terrorszervezet státuszát. Kérését az Iránból támogatott, jemeni húszi lázadók Szaúd-Arábia ellen elkövetett hétvégi támadásával támasztotta alá.

“A viharos világban Izrael a béke, a jólét, a stabilitás és a jó cselekedetek ereje, de sajnos vannak más, erőszakos és pusztító erők is a térségben” – utalt az izraeli kormányfő elsősorban Iránra.

“Egyezménnyel vagy anélkül, de együttműködünk Izraellel Irán ellenében” – ígérte Blinken a Bécsben elakadt, Iránnal folytatott atomalku-tárgyalásokra utalva, melyekkel megpróbálják megakadályozni az iráni nukleáris fegyverkezést.

Az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael Ukrajna mellett áll, és felidézte, hogy tábori kórházat létesítettek Lviv térségében. “Izraeli orvosok és nővérek kockáztatják az életüket, hogy megmentsék a rászorulók életét, eddig több mint 500 beteget láttak el” – mondta el Bennett.

U.S. Secretary of State Antony Blinken meets Israeli PM Naftali Bennett | World News | WION

U.S. Secretary of state Antony Blinken met Israeli PM Naftali Bennett and issued a joint statement over the Russia-Ukraine crisis. Naftali Bennett said, “Isr…

“Természetesen megteszünk minden tőlünk telhetőt, amikor felkérnek bennünket, hogy hozzájáruljunk a tragikus háború befejezésére tett erőfeszítésekhez” – utalt közvetítői szerepére.

Bennett kijelentette, hogy Izrael a palesztinok életkörülményeinek javításán dolgozik, és ennek érdekében éppen vasárnap jóváhagytak újabb 20 ezer izraeli munkavállalási engedélyt a Gázai övezet lakói számára, és 38 millió sékelből (mintegy 4 milliárd forintból) felújítják az Izrael és a Gázai övezet közötti átkelőhelyeket a zökkenőmentes közlekedés érdekében.

Bennett üdvözölte és történelminek nevezte a négy arab ország részvételével vasárnap estére tervezett “Negev csúcstalálkozót”, és köszönetet mondott Blinkennek és Jaír Lapid külügyminiszternek a szervezésért.

“A Közel-Kelet jó irányba változik” – mondta az izraeli kormányfő. “Ápoljuk a régi kapcsolatokat, és új hidakat építünk. Megújítjuk a régi békét, és új energiával töltjük fel az Ábrahám-egyezményeket. Azon dolgozunk együtt, hogy legyőzzük a sötétség régi erőit, egy új jövőt építsünk, amely jobb, ragyogóbb és csodálatosan ígéretes” – hangsúlyozta. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]