Ben Gvirt kifütyülték a Kahane-megemlékezésen, mert azt mondta, nem akar minden arabot kiűzni

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A néhai szélsőséges rabbi, Meir Kahane tiszteletére rendezett megemlékezésen a szélsőjobboldali politikus méltatta a meggyilkolt zsidó fajvédőt, mondván: munkássága “Végső soron Izrael szeretetéről szólt”.

Itamar Ben Gvir MK szélsőjobboldali vezetőt kifütyülték a jelenlévők a néhai rasszista rabbi, Meir Kahane emlékére rendezett csütörtök esti megemlékezésen, miután ellenezte szellemi mentora legszélsőségesebb és legdiszkriminatívabb eszméit.

Ben Gvir, a Vallásos Cionizmus – Otzma Jehudit szövetség képviselője azt mondta, hogy bár csodálja Kahane-t, nem támogatna olyan törvényt, amely az összes arab kiűzését célozza Izraelből és Ciszjordániából, vagy az etnikai szegregációt mozdítaná elő – ahogy Kahane szorgalmazta.

Ezért a közönség kifütyülte.

“Nem titok, hogy ma nem vagyok Kahane rabbi, és nem támogatom az összes arab kitoloncolását, és nem fogok törvényt hozni a szegregált strandokról” – mondta hangos nemtetszés közepette.

A terroristáknak az országból való kiutasítására tett ígéretét azonban a tömeg megtapsolta.

A megemlékezést Kahane tiszteletére minden évben megtartják. Kahane , aki az általa alapított rasszista Kach párt színeiben egy ciklus erejéig a Knesszet-tagja volt. 1990 novemberében egy egyiptomi-amerikai dzsihadista meggyilkolta őt egy New York-i szállodában.

Annak ellenére, hogy elhatárolódott Kahane legnyilvánvalóbban rasszista és diszkriminatív nézeteitől, Ben Gvir, aki várhatóan kulcsfigurája lesz Benjamin Netanjahu leendő kormányának, magasztalta Kahane erényeit, és számos tevékenységéért dicsérte őt.

“Végső soron Kahane rabbi (munkássága) a szeretetről szólt. Az Izrael iránti megalkuvás nélküli szeretetről, minden rejtett megfontolás nélkül” – mondta.

Az eseményen jelen voltak még az Otzma Jehudit leendő parlamenti képviselői: Yitzhak Vesselrov, Almog Cohen és Zvika Fogel; Jeruzsálem alpolgármestere, Arieh King; az Otzma Jehudit alapítója, Baruch Marzel; a zsidó felsőbbrendűséget hirdető Lehava szervezet vezetője, Bentzi Gopstein; és Dov Lior ultranacionalista rabbi.

Marzel a The Times of Israelnek elmondta, hogy nem szavazott az Otzma Jehuditra a legutóbbi választáson, mivel Ben Gvir kijelentette, hogy nem követi Kahane útját. Ezért, mint mondta, új szélsőjobboldali pártot kíván alapítani, amely a jövőbeni választásokon indulna.

Kahane-hoz hasonlóan Marzelt is eltiltotta a Legfelsőbb Bíróság a múltban a Knesszetbe való jelöltségtől rasszizmusra való felbujtás miatt.

Radikális telepes ifjúsági aktivisták (hilltop youth) is feltűntek a hallgatóság soraiban, köztük Meir Ettinger, Kahane unokája, aki szélsőséges tevékenység miatt már börtönben is ült.

Ben Gvir nem sokkal azután érkezett a rendezvényre, hogy ő és Otzma Yehudit pártjának többi tagja találkozott Isaac Herzog elnökkel, akivel arról konzultáltak, ki alakítsa a következő kormányt. Szerdán Herzog egy véletlenül bekapcsolva hagyott mikrofonba megjegyezte, hogy “az egész világ” aggódik Ben Gvir szélsőséges nézetei miatt.

*

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön elítélte Ben Gvir részvételét a Meir Kahane emlékére rendezett megemlékezésen. Ez a Biden-kormányzat első nyilvános megrovása volt az Otzma Jehudit élén álló törvényhozónak, aki Izrael következő közbiztonsági minisztere kíván lenni.

“Egy terrorista szervezet örökségét ünnepelni visszataszító. Nincs rá más szó. Ez visszataszító” – mondta Price.

Times of Israel

Címkék:Itamar Ben-Gvir, Kach, Meirt Kahane

[popup][/popup]