Bemutatkozik az ENSZ antiszemitizmus-ügyi főbiztosa

Írta: Szombat - Rovat: Politika

António Guterres, az ENSZ főtitkára kinevezte a szervezet első antiszemitizmust monitorozó főbiztosát, Miguel Angel Moratinos volt spanyol külügyminiszter személyében.

Moratinos (balra) átveszi új megbízását Guterres ENSZ-főtitkártól

Moratinos 2004-2010 között töltötte be a külügyéri tisztséget. Ezt megelőzőn az Európai Unió közel-keleti ügyekben illetékes megbízottjaként dolgozott 1996-2003 között. 1993-1996 között a spanyol külügyminisztérium afrikai és közel-keleti osztályát vezette, 1992-ben pedig közreműködött a Madridi Közel-Keleti konferencia megszervezésében. 1996-ban rövid ideig Spanyolország Tel Aviv-i nagykövete is volt.

Új tisztségében Moratinos lesz a felelős azért, hogy az ENSZ milyen választ ad a világméretű antiszemitizmusra.

Moratinos jelenleg a U.N. Alliance of Civilizations (UNAOC) nevű ENSZ-szervezet főbiztosa. A szervezet közleménye szerint „az új kinevezés is bizonyítja, hogy az Egyesült Nemzetek teljes mértékben elkötelezett az antiszemitizmus és a vallási diszkrimináció minden egyéb fajtája elleni küzdelemben”.

Európa számos országában – csakúgy, mint magában az EU-ban – működik külön koordinátor az antiszemitizmus elleni küzdelem összehangolása céljából.

A The Combat Anti-Semitism Movement (CAM) üdvözölte a lépést és méltatta Moratinos korábbi munkásságát. A szervezet elnöke, Sacha Roytman-Dratwa úgy fogalmazott, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem soha nem volt fontosabb, mint ma.

Új szerepében Moratinos elítélte a brit moszlimok vezető szociális szervezetének (azóta lemondatott) elnökét, annak durva antiszemita kijelentései miatt.

Zsidó szervezetek általában üdvözölték az új biztos kinevezését és örültek, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem végre az ENSZ számára is fontossá vált. Ugyanakkor rámutatnak, hogy nem egy ENSZ-szervezet van, amelyet teljesen megfertőzött az antiszemitizmus. Ilyen az ENSZ Emberjogi Tanácsa, (United Nations Human Rights Council – UNHRC) , amely rendszeresen hoz Izraelt elítélő határozatokat, miközben durva elnyomó rendszerek viselt dolgait szó nélkül hagyja. Ilyen az ENSZ oktatásügyi szervezete, az UNESCO is, amelyben Izrael felfüggesztette tagságát.

Moratinos kinevezését a zsidó szervezetek óvatos optimizmussal figyelik. Emlékeztetnek, hogy Moratinos hazája szocialista párti külügyminisztereként igen kritikus volt Izraellel szemben, megvédte az akkori miniszterelnök Izrael-ellenes kirohanásait, miközben az ellenzéki Néppárt vezetője antiszemitizmussal és „Izraelofóbiával” vádolta Zapaterót. Moratinos erre úgy reagált, hogy lehet valaki egyszerre Izrael szövetségese és kritikusa, anélkül, hogy antiszemita lenne.

„Moratinos arról volt ismert, hogy Izrael pozícióit igyekezett aláásni minden módon, rendszeresen kriminalizálta a zsidó államot és baráti kapcsolatot ápolt Izrael ellenségeivel, köztük Jasszer Arafattal” – mondta erre Angel Mas, az ACOM nevű Izrael-párti szervezet vezetője Moratinosról.

EJpress

Címkék:antiszemitizmus elleni főbiztos, ENSZ, Miguel Angel Moratinos, spanyol külügyminiszter

[popup][/popup]