Belharcok egy feminista szervezetben az antiszemitizmus körül

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Nők Menete (Women’s March) nevű radikális amerikai feminista szervezet kizárta a vezetőség egyik tagját, annak antiszemita megnyilvánulásai miatt.

Zahra Billoo (Forrás: Wikimedia Commons)

A Nők Menete nevű civil szervezet (NGO) az elmúlt években százezres tüntetésekkel hívta fel a figyelmet a nőkkel szemben elkövetett visszaélésekre.

Zahra Billoo vezetőségi tagsága három napig tartott. Előzetesen a vezetőség három másik tagja, Linda Sarsour, Tamika Mallory, és Bob Bland is lemondott, mert nem tudtak igazán megnyugtató választ adni az antiszemitizmussal kapcsolatos kérdésekre.

Linda Sarsour például a Rágalmazásellenes Ligát (ADL) elmarasztalta azért, mert amerikai rendfenntartókat izraeli rendőrségi tanfolyamra utaztat, mondván hogy „azok hazatérve fegyvertelen feketékre fognak rálőni”.

Linda Sarsour, Bob Bland, Tamika Mallory. Fotó: Amanda Demme

A The Washington Post tájékoztatott az eseményekről, csak Billoo vad antiszemitizmusát nem említette, arra az Investigative Project on Terrorism mutatott rá. A lap inkább azt írta róla, hogy „polgárjogi ügyvéd és az Amerikai Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) San Francisco-öböl tagszervezetének ügyvezető igazgatója”.

Billoo tagadja Izrael jogát a létezésre. Az amerikai zsidó fiatalokat, akik Izraelbe mennek és jelentkeznek az izraeli hadseregbe, az Iszlám Állam terroristáihoz hasonlítja.

Miután a Nők Menete vezetőségi tagságát nemkívánatosnak nyilvánította, Billo Twitter üzenetben fakadt ki, mondván, hogy ő „iszamofób rágalomkampány áldozata, és ellenfelei már régóta próbálják őt és elvbarátait eltántorítani a palesztinok emberi és önrendelkezési jogainak hirdetésétől. Az engem kizáró Women’s March, Inc. már nem az az erő, ami nők millióit volt képes mozgós獣tani országszerte. Az új vezetés erre képtelen és nem is hajlandó.”

Az őt érintő vádakra válaszolva: „Az antiszemitizmus kétségtelenül növekvő és veszélyes probléma nálunk, éppen úgy, mint a színesbőrű- és bevándorló-ellenesség, az iszlamofóbia, a fogyatékkal élők diszkriminációja, a szexizmus és sok egyéb. A bigottság minden formáját egyértelműen elítélem, de nem hallgathatok, amikor a leginkább marginalizált népet vádolják bigottsággal, akik egyetlen mentsvára és reménysége az igazság hangoztatása.”

Billoo nem ismeri el, hogy az Izraellel és támogatóival szembeni gyűlölet éppen ilyen bigottságról tanúskodik. Elismeri, hogy „szenvedélyesen fejeztem ki magam, ma talán másképpen fogalmaznék, de tartom magam elveimhez. Lehet, hogy túl antiszemita vagyok a ’Nők Menetének’, de a CAIR-ban otthon érzem magam”, nyilatkozta.

Az Algemeiner cikkét Bassa László fordította

Címkék:antiszemitizmus, Nők Menete, Zahra Billoo

[popup][/popup]