Belgium nagyságú területet ural az Iszlám Állam – a több hónapja tartó légicsapások dacára

Írta: Bassa László - Rovat: Politika

A területen egymillió ember él, az Iszlám Állam több milliárd dolláros jövedelem mondhat magáénak és több tízezer gyalogos katonája van.

mideast-syria-moderate-alliancejpeg-08081_s878x585

A Free Syrian Army egyik harcosa (balra) és egy kurd fegyveres (jobbra) védekező állásban az Iszlám Állam támadása ellen. (Fotó: AP)

 

Az Obama kormányzat a terrorizmus elhárításával foglalkozó részlegének főnöke azt nyilatkozta, hogy az Iszlám Állam harcosainak sorát gyarapító külföldiek száma egyre növekszik; elmúlt években mintegy 20 ezren érkeztek a válságövezetbe. Mindez a hónapok óta tartó folyamatos légicsapások ellenére – mondta Nicholas Rasmussen, az amerikai képviselőház belföldi biztonsági bizottságának meghallgatásán.

„Becsléseink szerint legalább 3.400 harcos a nyugati országokból érkezett, köztük több mint 150 az USÁ-ból. Társadalmi hátterét tekintve ez a csoport rendkívül vegyes, ezért egy sor amerikai közösség bevonásával átfogó stratégiát kell kidolgozni ennek a folyamatnak a megakadályozására.”

Michael T. McCaul texasi republikánus képviselő. a bizottság elnöke szerint „az Iszlám Állam Belgium nagyságú területet ellenőriz, ahol egymillió ember él, több milliárd dolláros jövedelmet mondhat magáénak és több tízezer gyalogos katonája van. Ez a növekvő iszlamista terrorizmus kettős fenyegetést jelent: egyrészt sokan az Egyesült Államokba visszatérve az ottani terrorizmus bázisát jelentik. Másrészt a szélsőségeseknek el sem kell hagyniuk az országot. A Hollywood stílusában elkészített propaganda videók és más propaganda anyagok hatására a terrorista csoportok arra bátorítják lehetséges híveiket, hogy odahaza indítsanak háborút. Az IS és a jemeni központú Al-Kaida az Arab-félszigetről fordult felhívással a nyugati állampolgársággal rendelkező szimpatizánsaikhoz, köztük amerikaiakhoz, hogy saját dzsihádjukat hazájuk területén vívják meg. Az IS tömegtájékoztatása részletekbe menő tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan lehet csatlakozni a fegyveres harchoz, és hogyan kell kivonulni onnan.”

Rasmussen elmondta, hogy csupán az előző öt hét alatt a terrorista propagandagépezet „több mint 250 hivatalos IS terméket” tett közzé az interneten. „Ezek arról tanúskodnak, hogy ez a propaganda a potenciális közönség széles rétegeit képes megszólítani.”

Az iszlamisták által beszervezett elemeket nehéz nyilvántartani, minthogy „nem csupán egyetlen egy csatorna létezik, amelyen a külföldi harcosok Szíriába áramlanának, vagy onnan visszatérnek. A szélsőségesek szárazföldön, légi úton és a tenger felől egyaránt érkezhetnek. Legtöbben a Törökországon keresztüli tranzit utat választják, minthogy az iszlámista fegyveres csoportok többsége a szomszédos szíriai területeken tevékenykedik.

A meghallgatásra készülve McCaul bizottsága listát készített, amelyen 18 olyan amerikai állampolgár szerepel, akik az Iszlám Államhoz csatlakoztak, vagy ezt megkíséreltek, továbbá 18 olyan személy, aki egyéb szélsőséges iszlámista csoportnak esküdtek hűséget. A névsoron három chicagói és három denveri tizenéves is szerepel, akiket online szerveztek be, és akkor tartóztatták le őket, amikor már Szíriába igyekeztek. A listán ott van Douglas McArthur McCain, az a harminchárom éves kaliforniai, aki a dzsihadisták soraiban harcolva esett el Aleppó közelében múlt év augusztusában.

A Washington Times cikke nyomán

 

[popup][/popup]