Belga autójavító nem szolgál ki zsidókat

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Egy belgiumi autószervíz tulajdonosa bejelentette: nem szolgál ki zsidókat, mert nem ért egyet Izraelnek az ukrán konfliktusban elfoglalt álláspontjával.

Az autójavító a Google maps térképén

A flamand anyanyelvű belgiumi zsidó közösségek fóruma közleményben jelentette be, hogy bírósági eljárást kezdeményez az Antwerpen közeli Stabroek településen autószervízt üzemeltető Ludo Eyckmans ellen, aki megtagadta zsidók kiszolgálását. A lépés Belgiumban jogellenes, mivel a vallási meggyőződés, faji eredet és szexuális irányultság alapú diszkrimináció annak minősül.

„Mától fogva autójuk karbantartását igénylő vagy elektronikai problémákra megoldását kereső zsidók nemkívánatosak szervizüzemünkben” – írta múlt héten Eyckmans, belga médiumoknak eljuttatott levelében. Arra hivatkozott, hogy Izrael „elmulasztotta a háborús bűnök elismerését”, amelyeket az orosz hadsereg követett el Ukrajnában.

Jair Lapid külügyminiszter a múlt héten megerősítette, hogy „az orosz erők háborús bűnöket követtek el Ukrajnában”, Naftali Bennett miniszterelnök viszont nem fogalmazott ennyire egyértelműen.

Izraeli vezetők e téren bonyolult érdekeket kénytelenek szem előtt tartani. Egyfelől orosz katonai erők vannak a szomszédos Szíriában, másfelől Ukrajnában és Oroszországban egyaránt jelentő számú zsidó közösség él. Bennett ezért igyekszik a közvetítő szerepét játszani, ám erőfeszítéseit sokfelől éri bírálat azok részéről, akik keményebb álláspontot követelnek.

Hans Knoop, a zsidó szervezetek fórumának szóvivője a JTA-nak azt nyilatkozta: Eyckmansnak írott levelükben azt próbálták elmagyarázni, hogy Izrael külpolitikáját nem a belgiumi zsidók irányítják, de a vállalkozótól nem érkezett válasz.

Az utóbbi években Belgiumban számos vállalat tulajdonosa és szolgáltató cég vezetője tagadta meg zsidók megrendelésének teljesítését, mivel helytelenítették Izrael akcióit.

2014-ben a gázai összecsapások idején egy antiszemitizmust monitorozó csoport bejelentése nyomán a rendőrség egy belgiumi étteremből a zsidók kitiltását jelző föliratot távolíttatott el.

Ugyanebben az évben egy belga orvos egy zsidó nő ellátását tagadta meg, és azt tanácsolta neki, hogy „gyógyíttassa magát Gázában”. Antwerpenben egy üzleti eladó „tiltakozás jeléül” utasította el zsidó vásárló kiszolgálását.

JTA – Bassa László

Címkék:Belgium, diszkrimináció

[popup][/popup]