Békés palesztin tüntetők lerohanták a British Museumot

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Palesztin-párti és klímaaktivista tüntetők nagy ülődemonstrációt (sit in) tartottak a British Museum előtt és az épület átriumában a múzeum és a British Petroleum (BP) olajipari óriáscég partnersége miatt. A tüntetők a múzeumot és a BP-t a gázai “gyarmati népirtás szítása” miatt támadták.

Az Energy Embargo for Palestine és a Free Palestine Coalition tüntetői vasárnap elárasztották a londoni múzeum átriumát, hogy egy ülősztrájkot tartsanak.

A tiltakozók transzparenseket és palesztin zászlókat tartottak a magasba, és “a fenevad gyomrából, el a kezekkel a Közel-Kelettől” (‘from the belly of the beast, hands off the middle east’) felkiáltással felszólították a múzeum vezetőit, hogy “ejtsék a BP-t most”.

A British Museum decemberben megerősítette, hogy egy 50 millió font értékű megállapodás keretében újabb évtizeddel meghosszabbítja a BP-vel 27 éve fennálló partnerségét. Az olajipari cég pénzéből várhatóan a múzeum Bloomsbury-i épületének felújítását finanszírozzák majd.

A két tiltakozó csoport vasárnap tüntetést tartott a British Museumban, hogy követeljék a 10 éves partnerség megszűntetését az „Izrael gyarmati népirtásából profitáló energetikai céggel” – írta az Energy Embargo for Palestine az X-en.

A zászlókat lengető tüntetők az átrium padlóján ültek, tapsoltak és azt skandálták, hogy “hiszem, hogy győzni fogunk” és “a profitotokat palesztin vér borítja”, miközben a múzeumlátogatók elhaladtak mellettük. Egy szemtanú szerint több múzeumlátogatót láttak, akik “leültek és csatlakoztak a tiltakozáshoz”.

Az aktivisták szórólapokat dobtak le a múzeum egyik felső szintjéről.  Ezek részletezték a múzeum és a BP partnerségét, és azt, hogy az energiaipari cég állítólag “profitál az izraeli telepes-kolonializmusból” – írja az Energy Embargo for Palestine.

A tüntetők a “Ha meg kell halnom” című verset – amelyet Dr. Refaat Alareer írt, aki decemberben családjával együtt egy izraeli légicsapásban vesztette életét – is felolvasták a demonstráció résztvevőinek.

Az ülősztrájk szervezői szerint dühíti őket, hogy Izrael tavaly október 30-án – alig néhány héttel azután, hogy a Hamász Izrael elleni támadása elindította a jelenleg is tartó háborút – gázipari engedélyeket adott a BP-nek és öt másik vállalatnak.

“Nem fogjuk tétlenül nézni, ahogy a Nagy-Britanniában székhellyel rendelkező energetikai vállalatok táplálják Izrael gyarmati népirtását” – tweetelték az Energy Embargo for Palestine vezetői.

“Szégyelljék magukat azok a brit kulturális intézmények, amelyek a gyarmati népirtásból és etnikai tisztogatásból profitáló energiacégekkel való partnerségüket fitogtatják!

A múzeum szóvivője a MailOnline-nak elmondta: “A British Museum tiszteletben tartja mások véleménynyilvánítási jogát, és engedélyezi a békés tiltakozást a múzeum területén, amennyiben az nem jelent kockázatot a gyűjteményre, a személyzetre vagy a látogatókra nézve.

Daily Mail

[popup][/popup]