Bejelentették, ki kapja 2023-ban a Berman Irodalmi Díjat

Írta: Polgár György - Rovat: Irodalom, Kultúra-Művészetek, Politika

A zsűri vasárnap jelentette be, hogy Maria Sztyepanová orosz írónőnek, költőnek és újságírónak ítélte az idei kitüntetést.

Maria Sztyepanová

Sztyepanová 1972. június 9-én született Moszkvában. 1995-ben szerzett diplomát a Maxim Gorkij Irodalmi Intézetben. Nagy hatással volt a kortárs orosz költészetre, több elismert orosz és nemzetközi díjat nyert. 2007-ben elindította az Openspace.ru online magazint, amelynek 2012-ig volt a főszerkesztője, amikor a magánbefektetők a finanszírozás megvonása mellett döntöttek, Sztyepanova pedig a szerkesztőség nagy részével együtt felmondott. Amikor ugyanis az orosz kormány a 2012-es elnökválasztás környékén fokozta a nyomást a független újságírókra, az OpenSpace.ru pénzügyi támogatói aggódva visszavonultak. Ez késztette Sztyepanovát a Colta.ru nevű honlap megalapítására, amelyben az orosz művészetről és kultúráról írt. A honlapot a rezsim lezáratta, 2022 márciusa óta nem frissül.

Az írónő 2018 és 2019 között a berlini Humboldt Egyetem vendégprofesszora volt. Később meghívást kapott a Columbia Egyetemre. Sztyepanová az elsők között volt, aki nyíltan tiltakozott Oroszországban az ukrajnai invázió ellen, főként a Financial Times-ban megjelent The War of Putin’s Imagination (Putyin képzeletének háborúja) című esszéjével.

Műveit mintegy tucatnyi nyelvre fordították le, magyarul eddig még nem jelent meg kötete. 2018-ban adták ki a Памяти памяти (Az emlékezet emlékei) című családi történetét, amelyért az idei Berman Irodalmi Díjat neki ítélték. A könyv magánéleti és kulturális emlékeket vizsgál esszé, útinapló, visszaemlékezés és fikció keverékében – mindezt személyes, költői prózában.

A zsűri indoklása szerint az írónő „Kanyargós, finoman csiszolt prózával lehel életet képekbe, tárgyakba, helyszínekbe és dokumentumokba, bemutatva az emlékezet átalakító erejét, mind az egyének, mind az elfeledett emberi közösségek esetében.” „Maria Sztyepanová Az emlékezet emlékei című könyve csodálatos” – egészíti ki Daniel Pedersen zsűrielnök az indoklást – „amelyben költői reflexiók, elméleti fejtegetések és egy családi történet fonódik össze, miközben egy valóban figyelemre méltó irodalmi alkotásban ragadja meg mind az egyéni, mind a kollektív sorsot”.

A díj ünnepélyes átadására októberben kerül sor Stockholmban.

A Berman Irodalmi Díjat 2020-ban alapította Catherina és Thomas Berman, svéd nyugalmazott vállalkozó-házaspár. A hattagú zsűri olyan szerzőket jutalmaz, akiknek a kötetei a gazdag zsidó hagyományokat szólaltatják meg, ami lehet vallási, kulturális vagy történelmi jellegű. A szerzőknek nem kell zsidó származásúnak lenniük. Tavaly Nádas Péternek ítélték a 750 ezer svéd koronával (mintegy 25 millió forinttal) dotált díjat a Világló részletek című önéletrajzi regényéért.

Címkék:David Grosmann, Nádas Péter

[popup][/popup]