„Behatoltunk Irán szívébe”, mondta a Mosszad búcsúzó főnöke

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Yossi Cohen és Benjámin Netanjahu felelevenítették az iráni nukleáris archívum megszerzését és más, közelebbről meg nem nevezett akciókra is utaltak. Az ünnepséget abból az alkalomból tartották hogy a hírszerzés főnöke távozik posztjáról.

ReuvenRivlin, Benjamin Netanjahu és  Yossi Cohen (Fotó: Kobi Gideon / GPO)

Cohen ötéves megbízatásnak mondott búcsút, amelyet titkos, különösen Irán nukleáris programjának megzavarására irányuló akciók sora fémjelzett. Köztük volt az atomprogram atyjának meggyilkolása és az ugyancsak Izraelnek tulajdonított rejtélyes robbanások az iráni kísérleti telepeken.

Ugyancsak ide tartozik a merész rajtaütés az iszlám állam nukleáris archívumán, amelyről Netanjahu tett drámai bejelentést 2018-ban.

Cohen ez utóbbi eseményről elmondta: „Hírszerzőink folyamatosan gyűjtötték az adatokat, leleplezték a titkokat, aláásva ezzel az ellenfél önbizalmát és önteltségét. Az egész világ számára világossá vált a program, a tervek, Irán csalásai és hazugságai.”

Ehhez Netanjahu hozzátette, hogy az archívum megszerzése a Moszad történetének legdicsőségesebb lapjaira kívánkozik, amihez fogható csak az amerikai diplomaták kicsempészéséhez fogható az 1979. évi iszlám forradalom utáni Teheránból. Nem említették viszont az utóbbi idők nagy szabotázsakcióját a natanzi kísérleti telep ellen, amit Irán ugyancsak Izrael számlájára írt. „Megvannak a saját titkaink” – jelentett ki a miniszterelnök, aki Cohent az eddigi legkiemelkedőbb kémfőnökök közé sorolta.

Cohen eredetileg Netanjahu miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója volt, amikor az izraeli kormány sikertelenül próbálta megakadályozni, hogy a Barack Obama adminisztráció megkösse az atomalkut Iránnal 2015-ben.

Netanjahu elmondta, hogy amikor a következő évben Cohent kinevezte a Moszad főnökévé, legfontosabb feladatának Irán megfékezését tette meg. A nukleáris megállapodásból végül Donald Trump, az USA előző elnöke vonult ki 2018-ban.

Joe Biden jelenlegi elnök az atomalkuról folytatott tárgyalások felújítását kezdeményezi Iránnal – amit Izrael makacsul ellenez. A folyamatot bonyolítják Izrael állítólagos titkos akciói az iszlám állam ellen.

A hétfői ünnepségen ott volt Mike Pompeo, aki Trump külügyminisztere, iráni politikájának irányítója volt. Még ezt megelőzően Cohen sürgette, hogy Izraelnek olyan lépéseket kell tennie, hogy Irán megértse: bizonyos vonalak átlépéséért drága árat kellene fizetnie.

Cohen megbízatása hétfőn járt le. Utóda David Barnea, a hírszerzés veteránja, aki az utóbbi két évben helyetteseként tevékenykedett. Múlt héten Netanjahu Barnea legfontosabb feladataként annak megakadályozását jelölte meg, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

Times of Israel – Bassa László

 

 

Címkék:atomprogram, Irán, Mosszad, Yossi Cohen

[popup][/popup]