Baseball és antiszemitizmus

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Sport

Egy korábbi csúcsjátékos szerint az antiszemitizmus egyálatlán  nem ismeretlen a profi baseball területén.

Cody Decker

Cody Decker megemlítette, hogy az Oakland Athletics csapatának edzőjét el kellene tiltani, mert náci karlendítést mutatott be az egyik meccs végén.

Decker, aki rövid ideig játszott a San Diego Padres csapatában, és az izraeli nemzeti válogatott tagja volt a World Baseball Classic sorozatban, őszintén beszélt a témáról a TMZ Sports nevű műsorban. Karrierje során zsidó létére elég sok alkalommal volt része gyalázkodásban a szurkolók és csapattársai részéről.

Amikor alacsonyabb osztályban a Frisco Rough Riders ellen játszottak, őt és Nate Freiman csapattársát az ellenfél játékosai “kikes” (bibsi) néven illették. A csapatból kidobták, miután az edző behívta „hogy magyarázzam meg a zsidóságomat, mert hogy ő kereszténynek született.”

2012-ben egy bárban szórakozott barátaival, és a lányok elküldték asztaluktól, amikor megtudták róla, hogy zsidó.

Az interjú egy mostani incidens körül csúcsosodott ki. Ryan Christenson, az Oakland Athletics pályaedzője a Texas Rangers elleni mérkőzést követően náci köszöntéssel búcsúzott – állítólag „véletlenül”. Christenson így védekezett: „A mostani covidos helyzetben a szokásos könyök összeérintést alkalmazzuk. Sajnos részemről most ez szörnyű rasszista köszöntésre sikeredett. Cselekedetem elfogadhatatlan, és mélységesen bocsánatot kérek.”

Decker elfogadta a bocsánatkérést, de fenntartja, hogy Christenson edzői megbízatását föl kell függeszteni. „Nem ’náci köszöntésnek látszott’, ahogyan azt az Athletics vezetősége magyarázni próbálja, hanem az volt – kétszer is. Ne próbálják mentegetni… Válaszuk kiábrándító, de ezt a félig-intézkedést, amit szívemből gyűlölök, már megszokhattuk a Major League Baseball-ban.”

JTA – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, baseball, Cody Decker

[popup][/popup]