Barcelonai főrabbi a terrortámadás után: a zsidó közösség sorsa megpecsételődött

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Meir Bar-Hen katalóniai főrabbi a csütörtöki gyilkos terrorista támadást követően kijelentette, hogy a radikális iszlám térhódítása és a hatóságok tétova fellépése következtében a zsidó közösség sorsa a spanyolországi tartományban megpecsételődött.

Fotó: EPA/David Armengou

A rabbi, aki már évek óta hangoztatja, hogy Spanyolország „az európai iszlamista terror elsőszámú fészke”, azt tanácsolja híveinek, hogy mielőbb költözzenek el az országból. A Barcelonában végrehajtott csütörtöki terrorakció legalább 14 halálos áldozatot követelt. Másnap a 75 kilométerre délre fekvő Cambrils üdülővárosban öt feltételezett terroristát tettek ártalmatlanná.

Csütörtökön egy fehér furgon hajtott a helyiekkel és turistákkal zsúfolt Las Ramblas, Barcelona sétálóutcájában a tömeg közé. A halottakon kívül a sebesültek száma meghaladta a százat. A sofőrnek sikerült futva elmenekülnie, és még a következő napon is szabadlábon volt. Egy ellenőrző ponton a rendőrök lelőttek egy személyt. A terrorcselekmény elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

A főrabbi szerint „a zsidók nem lesznek itt örökké”,

és ezzel városra és a tartományra utalt. „Gyülekezetem tagjainak azt tanácsolom, hogy mielőbb vásároljanak ingatlant Izraelben. Ez a hely elveszett számunkra. Ne ismételjük meg a hibát, amit az algériai, venezuelai zsidók elkövettek. Ne várjunk addig, amíg már késő lesz, jobb mielőbb elköltözni. A támadások ismét rávilágítanak arra a problémára, amit a radikális iszlámisták jelenléte vet fel. Mivel a terroristák és támogatóik közöttünk élnek, nagyon nehéz tőlük megszabadulni. A szélsőségesek egyre erősebbek lesznek.” Bar-Hen hozzátette: mindez egész Európára is vonatkozik.

Európa elveszett – mondta.

A rabbi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy magánemberként nyilvánított véleményt, és a zsidó közösségben akadnak olyanok is, akik más állásponton vannak. A Spanyolországi Zsidó Közösségek Szövetsége nyilatkozatában határozott, ugyanakkor optimistább álláspontot fogalmazott meg. Teljes bizalmáról biztosította a biztonsági erőket. „Nap, mint nap küzdenek a muszlim fanatikusok és radikálisok ellen, akik igyekeznek fájdalmat okozni és káoszt kelteni városainkban.”

Bar-Hen a hatóságokat és bizonyos politikusokat azzal vádolta, hogy csak vonakodva szállnak szembe az iszlámista terrorizmussal. Emlékeztetett arra, hogy áprilisban a helyi kormányzat beutazási vízumot biztosított egy könyvfesztiválra Leila Khaled palesztin terrorista számára, aki gépeltérítéses akcióban vett részt 1969-ben. Ez bizonyította, hogy a hatóságok „képtelenek megérteni a terrorizmus természetét, ha azt a jogfosztottak által elkövetett cselekménynek tartják.”

A könyvvásár szervezői Khaled plakátokkal ragasztották tele a várost, de sokan a látogatás betiltását követelték. Ada Colau Ballano barcelonai főpolgármester, a szélsőbaloldali Comú párt egyik vezetője előterjesztésére a városi tanács ez év áprilisában határozatban ítélte el Izraelt „a nemzetközi jog megsértéséért.”

Most pénteken Colau Ballano ezt írta a Facebookon: “Barcelona a béke városa. A terror nem akadályozhatja meg, hogy azok legyünk, akik vagyunk: a világ felé nyitott bátor város.” Colau Ballano szolidaritási felvonulásra szólított fel.

Angel Mas, az ACOM Izrael-barát szervezet vezetője, aki annak idején tiltakozott Khaled látogatása ellen, „kész cinizmusnak” nevezte Colau Ballano terrorizmus elleni mostani fellépését annak tükrében, hogy az nemrég Khaled és „a terrorizmust támogató egyéb személyek védelmében” lépett fel. Bar-Hen rabbi azt nyilatkozta, hogy nem szándékozik részt venni a felvonuláson. A biztonsági emberek azt tanácsolták, kerülje a nyilvános helyeket, mert külseje feltűnően zsidós.

A JTA cikkét Bassa László fordította.

 

Címkék:Barcelona, terror, zsidók

[popup][/popup]