Balog Zoltán: Van még idő válaszolni a Mazsihisznek

Írta: ATV / Szombat - Rovat: Politika

Van még idő. Ezt mondta kedden az ATV Híradójának az emberi erőforrások minisztere, amikor azt kérdezték, mikor válaszol a Mazsihisz levelére a miniszterelnök.

Balog_Zoltan_MTI

Balog Zoltán ugyanakkor jelezte, hogy a holnapi kormányülésen valószínűleg szóba kerülnek  azok az ügyek – Szakály Sándor történész kijelentései, a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű és a Sorsok Háza -, amelyek miatt a Mazsihisz úgy döntött, hogy nem vesz részt a Holokauszt emlékév hivatalos állami megemlékezésein. Az emberi erőforrások minisztere szerint elképzelhető, hogy változik a kormány álláspontja – írja az ATV.hu, idézve a minisztert:

„Erre a vitára készen állunk. A bojkottot én nem tartom egy jó megoldásnak, majd miniszterelnök úr eldönti, gondolom. Szerdán kormányülés lesz, gondolom, szóba hozza ezt a kérdést és aztán megszületik a megfelelő válasz. Még nem kezdődött el az emlékév, hiszen az áprilisban kezdődik, úgyhogy van időnk még arra, hogy megbeszéljük azokat az ügyeket, amikben most nincs egyetértés a kormányzat és a zsidó szervezet között” – fogalmazott Balog Zoltán.

Az ATV kérdésére, hogy várható-e változás a kormány álláspontjában bármelyik témában,  a miniszter annyit mondott: elképzelhető.

A Mazsihisz korábban úgy döntött, hogy egyelőre távol maradnak az állami holokauszt-megemlékezésektől. Határozott közgyűlési állásfoglalásuk után egy diplomatikus levélben kiutat is vázoltak a kínos  helyzetből.

Azt várják a miniszterelnöktől és a kormánytól, hogy váltsák le Szakály Sándor történészt, aki idegenrendészeti eljárásnak tartotta az első deportálást, a fővárosi Szabadság térre tervezett német megszállás emlékmű építésének leállítását követelték, illetve az EMIH-hel együtt azt javasolták, hogy a Sorsok Háza központ helyett a magyar-zsidó együttélés történelméről szóló múzeum jöjjön létre.

Számos zsidó civilszervezet is csatlakozott a Mazsihisz elhatározásához, és bejelentették, hogy nem veszik fel a Holokauszt Emlékév Civil Alapjából elnyert összeget.

 

[popup][/popup]