Azzal vádolta a baloldalt, hogy ki akarja sajátítani a kultúrát

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Politika

Heves viták kezdődtek Izraelben a művészi szólásszabadság védelmében Miri Regev, a Likud párt soraiból jelölt „héja” kulturális miniszter,  Naftali Bennet oktatási miniszter, illetve a művészvilág meghatározó szereplői között.

Miri regev

Miri Regev

A helyi média értesülései szerint több mint ezerötszáz művész írta alá a „Feketelista, a művészvilág tagjait nem hallgattathatják el” című petíciót. A helyi sajtóban számos írás született az utóbbi napokban a művészi szabadság védelmében.

A petíció azért született, mert múlt csütörtökön az izraeli művészeti élet vezetőivel tartott megbeszélésen Regev a hazafias érzések kifejezésének fokozására szólított fel az előadásokon. Egy általa Londonban látott koncertet hozott fel követendő példaként, ahol Paul McCartney egy brit zászlót lengetett. “Azt akarom, hogy itt is ez történjen, a művészek izraeli zászlókat lobogtassanak” – mondta az izraeli hadsereg egykori szóvivője, jelenlegi kulturális és sportminiszter a művészvilág hangadóinak.

A  10-es tévécsatorna beszámolója szerint a Likud pártnak a márciusi választásokon elért győzelmére utalva azt is kijelentette: „mi harminc helyet kaptunk, ti pedig összesen húszat”. Azzal vádolta a baloldalt, hogy ki akarja sajátítani a kultúrát.

Néhány nappal korábban Regev a Facebookon azzal fenyegetett, hogy megvonja az állami támogatást a Jaffóban működő zsidó-arab gyerekszínháztól, mert annak alapítója nem kívánt fellépni az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában található Jordán-völgyben.

naftali

Naftali Bennet

„Én határozom meg a feltételeket, én dönthetek. Elhatározhatom, hogy az intézmények nem kapnak pénzt, eldönthetem, hogy hova menjen a pénz, a művészek nem fognak nekem diktálni” – közölte Regev a művészekkel csütörtökön az ominózus találkozón.

Nem egyedül Regev szeretne változásokat bevezetni az eddig igen liberális és a politikusokkal szemben kritikus izraeli művészeti életben. A múlt héten Naftali Bennet, az új oktatási miniszter elrendelte, hogy húzzák ki a diákoknak javasolt színielőadások listájáról a haifai al-Midan színház „Párhuzamos időben” című előadását, amelyet egy izraeli katonát megölő palesztin terrorista története ihletett.

Bennet azt mondta, azért lépett közbe, mert a darab egy terrorista önéletrajzi írásán alapul és hőssé változtat egy elítélt gyilkost. A megtekinthető darabokról határozó, színházi és oktatási szakemberekből álló állami bizottság a döntés után rendkívül ülést hívott össze és válaszlépéseket fontolgat.

[popup][/popup]