„Azon bevándorlóknak, akik antiszemita hagyományokkal nőttek fel, üzenjük…

Írta: Polgár György - Rovat: Politika

Holokauszt-emléknapi beszédek Németországban

Január 27-ének, a Holokauszt emléknapnak Németországban különös jelentősége van, ezért sok politikus hallatta hangját.

Angela Merkel német kancellár határozott harcra hívott fel a növekvő antiszemitizmus ellen. „Ez a nap eszünkbe juttatja, hová vezethet az emberellenesség, gyűlölködés és faji őrület” – fejtette ki videó-üzenetében. Szerinte mindenkinek felelősséget kell vállalnia, hogy nulla toleranciát mutassunk ezekkel a jelenségekkel szemben, annál is inkább, mert ezek ma is jelen vannak a társadalomban. Büszkén utalt arra, hogy a kormány múlt évben létrehozta a zsidóság-ügyeiben illetékes megbízott tisztségét. Az illető feladata – többek között – az antiszemitizmus elleni harc is. Létre fognak hozni egy nyilvántartási hivatalt is, ahol a zsidóellenes incidenseket lehet majd bejelenteni. Ennek célja nem csak statisztikák vezetése, hanem annak kutatása is, hogy a mai igen sokféle formában megnyilvánuló zsidóellenességet miként lehet megelőzni.

A kancelláron kívül más magas rangú német politikusok is felszólaltak. Így például Heiko Maas külügyminiszter a Welt am Sonntag című hetilapban figyelmeztetett, hogy a náci rémtetteknek mára már egyre kevesebb szemtanúja van életben, így a Soá egyre távolabb kerül az élő nemzedékektől, az emlékek elhalványulnak, amit nem szabad megengedni. Ráadásul sokan tudatosan igyekeznek ezt a folyamatot felgyorsítani. “Látjuk, hogyan propagálják Európa-szerte a nacionalizmust, ellenségképüket felhasználva arra, hogy lapos ideológiájukat igazolják” – írja Maas. „Jobboldali populista provokátorok bagatellizálják a holokausztot – tudván tudva, hogy a tabu megtörésével sikeresen magukra irányítják majd figyelmet.”

Heiko Maas on Twitter

Vor 74 Jahren wurde Auschwitz befreit. Daran müssen wir uns immer erinnern, das darf uns nie gleichgültig sein. Und wir müssen aus der Erinnerung Erkenntnisse ziehen: Es ist an uns unsere liberale Demokratie zu verteidigen. Nie wieder Faschismus, nie wieder Auschwitz. #WeRemember

Armin Laschet, Észak- Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke az emléknapon Auschwitzba látogatott, ahol szintén határozott fellépést követelt:

„Következetesen kell küzdenünk a jobboldalon jelentkező antiszemitizmus ellen – az utcán, a közösségi médiában és az iskolaudvarokon. Azon bevándorlóknak, akik antiszemita hagyományokkal nőttek fel, üzenjük: Nem tűrünk semmiféle antiszemitizmust és diszkriminációt.”

Armin Laschet Auschwitzban (fotó: Foto: dpa/Bernd Thissen)

Charlotte Knobloch, a Müncheni és Felső-bajorországi Zsidó Hitközség (Kultusgemeinde) vezetője, aki korábban a Német Zsidó Központi Tanácsnak is elnöke volt, még ennél is határozottabban fejtette ki véleményét a bajor tartományi parlamentben mondott múlt heti emlékbeszédében, amivel kisebbfajta botrányt váltott ki.

A 84 éves holokauszt-túlélő szerint „Ma és itt egy olyan párt képviselteti magát, amely ezeket az értékeket megveti és a nemzetiszocialisták bűneit enyhíteni igyekszik, szoros kapcsolatot tartva fenn szélsőjobboldali csoportosulásokkal. Ez az úgynevezett Alternatíva Németországnak politikáját gyűlöletre és kizárásra alapozza. Nem csak számomra nem áll a demokratikus alkotmányunk alapján”. A párt képviselői tiltakozásul kivonultak az ülésről. A többi frakció viszont ovációval válaszolt Knobloch asszony beszédére.

A Borussia Dortmund – Hannover mérkőzés első percei

De nem csak politikusok cselekedtek. A hétvégi Bundesliga-meccseket megelőzően a focisták is megemlékeztek Auschwitz-Birkenau felszabadításáról.

A Bundestag minden évben egy emlékóra keretében emlékezik meg az áldozatokról, amire idén e hét csütörtökön kerül sor.

Címkék:Angela Merkel, Armin LAschet, Auschwitz, Heiko Maas, Holokauszt emléknap, Németország

[popup][/popup]