Az Ossoff-csoda

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Január 5-én, kedden este szerte Amerikában milliók, köztük én is, izgatottan követtük a Georgia államban zajló helyi választást. Nem túlzás azt állítani, hogy az Egyesült Államok történetének talán egyik legfontosabb és legdrámaibb utóválasztása volt ez.

Ossoff egy kampánygyűlésen (Forrás: Wikipedia)

Az állam két szenátusi helyéért már tavaly novemberi 5-én ringbe szálltak a jelöltek, de egyiküknek sem sikerült átlépnie az 50%-os küszöböt. Georgia állam törvényei szerint ezért kellett a választást megismételni, vagyis utóválasztást tartani. A két szenátusi helyért két páros küzdött: David Perdue (Republikánus) ellenfele Jon Ossoff (Demokrata); valamint Kelly Loeffler (R) ellenfele az afroamerikai Raphael Warnock (D). Mind a két demokrata jelölt győzött.

A politikai tét hatalmas volt. Az állam mintegy 4,5 millió szavazója arról döntött, hogy a demokraták vagy a republikánusok fogják-e irányítani a szenátust miután Biden megválasztott elnök január 20-án hivatalba lép. A demokrata győzelemmel Biden mindkét házban többséghez jutott, vagyis a Képviselőház és a Szenátus (Felsőház) demokrata többségével kormányozhat.

A Demokrata Párt zsidó szavazóinak mozgósító plakátja Ossoff mellett

Trump elnök is érzékelte, hogy nagy a tét. Minden jogi kiskaput felhasznált, hogy elhalassza az utóválasztást, többek között arra hivatkozott, hogy a Georgia által használt elektronikus szavazat számláló készülékeket illegálisan átalakították. Amikor az nem sikerült, személyesen lobbizott a republikánus jelöltek érdekében. Jól tudta, hogy demokrata győzelem esetén saját párttársai fogják megvádolni azzal, hogy „eljátszotta” Georgiát.

Georgia állama nagyobb Magyarországnál, területe másfélszerese, lakossága valamivel több, mint 10 millió. Konzervatív, republikánus, déli államnak számít, jelentős afroamerikai lakossággal, az állam lakóinak mintegy harmada fekete. Atlanta városában és környékén él az állam lakóinak kétharmada, és a környék az USA gazdaságának egyik motorjává vált.

Egy évvel ezelőtt kevesen hallottak Jon Ossoffról, a 33 éves zsidó származású amerikai fiatalemberről, aki a szenátusi utóválasztási dráma egyik nyertese lett. Ossoff Atlantában született vallásos reform-zsidó családban. Nagyszülei litván és orosz bevándorlók voltak és családja a város legrégebbi zsinagógájának, a The Temple tagja. Ott volt Ossoff bar micvója is. (A zsinagógát még 1956-ban helyi rasszista támadók megpróbálták felgyújtani.) Ossoff a Georgetown Egyetemen és Londonban folytatott egyetemi tanulmányokat. Dokumentumfilmeket készített, mielőtt politikai pályára lépett. Felesége Alisha Kramer, nőgyógyász orvos. Gyermekkoruk óta ismerik egymást és Alisha családja egy másik helyi reform zsinagóga, a Bet Haverim tagja.

A utóválasztás eredménye azt jelzi, hogy az amerikai Dél megváltozott. Georgia 1996 óta mindig a republikánus elnökjelöltre szavazott és az utolsó két évtizedben republikánus szenátorai voltak. Most nemcsak a demokrata elnökjelölt, Biden nyert, de két szenátoruk is demokrata lesz. Teljes a változás.

Raphael_Warnock, a szenátusba jutott másik demokrata politikus (Forrás: Wikimedia commons)

Sokan sokféleképpen magyarázzák a „csodát”.

Tényező volt az, hogy megváltozott a déli államok lakosságának összetétele. Például hatalmas technológiai központok alakultak ki Georgiában is, ahol a jól képzett, gyakran más államokból idevándorolt középosztály inkább a demokratákra szavaz.

Georgia milliós afroamerikai középosztálya ma már jórészt Atlanta gazdag külvárosaiban lakik, politikailag is egyre aktívabb és főként a demokratákra szavaz. Választási részvételük több környéken 90%-os volt.

Az egykoron konzervatív-keresztény Dél hajlandó szavazni zsidó származású politikusra is. Tíz afroamerikai szavazó közül kilenc Ossoffra szavazott, és az is valószínűsíthető hogy Georgia mintegy 150 ezer zsidó szavazója többségében Ossoffot támogatta, de erre helyi statisztika nincs. Országosan a zsidó szavazók mintegy 70%-a támogatja a demokratákat. Ráadásul mindez egy olyan államban, ahol száz évvel ezelőtt még zsidót gyilkoltak! 1915-ben egy atlantai ceruzagyár zsidó munkafelügyelőjét, Leo Max Franket a félrevezetett és felheccelt tömeg szadista módon, nyilvánosan meglincselte.

Sokan emlékeznek még a 2018-as drámai kormányzóválasztásra is. Stacey Abrams-ot, az esélyes demokrata afroamerikai képviselőnőt a demokraták szerint csak trükközéssel tudták legyőzni a republikánusok. Abrams minderről egy könyvet is írt Our Time is Now (A mi időnk most jött el) címmel. Ebben azt írja, hogy az afroamerikai környékeken órákig kellett sorban állni ahhoz, hogy valaki leadhassa a voksát, míg a fehér környékeken üresen álltak a szavazóhelyiségek.

“Fordítsuk át kékbe Georgiát”

A mostani választáson a legfontosabb tényező valószínűleg maga Trump elnök volt. Georgia demokrata szavazói gyakorlatilag bárkire hajlandóak voltak a voksukat adni, csak az ne republikánus és Trump elnök támogatottja legyen. Trump személye sarkította a választást, kiélezte az ellentéteket. Hatalmas volt a feszültség, de a voksolás békésen zajlott le.

Ez az utóválasztás minden idők legköltségesebbje volt; az AdImpact nevű szervezet szerint csupán politikai hirdetésekre 480 millió dollárt költöttek a jelöltek. A 33 éves Ossoff az amerikai történelem egyik legfiatalabb szenátora lesz, olyanokat követ, mint Joe Biden, aki 1973-ban mindössze 30 éves volt, amikor szenátorrá választották Delaware államban.

Ossoff választási eredménye nem volt megkérdőjelezhető, ami azért fontos, mert 0,5% alatti szavazatkülönbség esetén ellenfele kérhette volna a voksok körülményes újraszámlálását. Trump elnök a Twitteren kijelentette, hogy az utóválasztás „illegális és érvénytelen” volt, de már nem sokan figyelnek rá.

Mindenesetre politikai csoda történt Georgia államban. A Demokrata Párt színeiben afroamerikai és zsidó származású szenátorok képviselik majd az amerikai Szenátusban.

Címkék:Biden, Georgia, Jon Osoff, szenátusi választás, Trump

[popup][/popup]