Az ortodox zsidóknak Brooklynban ismerős az erőszak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Nemrég New York City főpolgármesteri hivatalában megnyitották a Gyűlölet-bűncselekmények Megelőzési Osztályát. Aktualitását a Brooklynban egyre gyakoribbá váló, felismerhetően ortodox zsidók elleni támadások adják.

New York, Borough Park

A múlt hetiek:

* Augusztus 31-én egy támadó derékszíjjal ütött meg egy zsidót a zsinagóga előtt.

* Augusztus 29-én egy támadó kővel dobált meg egy zsidó sofőrt teherautójában.

* Augusztus 27-én egy parkban tornagyakorlatokat végző zsidót dobtak meg útburkoló kővel.

A városi rendőrség (NYPD) jelentése szerint június eleje óta 110 zsidók elleni gyűlöletcselekedetet regisztráltak, graffitiktól kezdve támadásokig. Ez csaknem kétszer annyi, mint az elmúlt év azonos időszakában volt.

„Nem fogjuk tűrni a zsidó közösség ellen irányuló gyűlöletet vagy erőszakot” – szólt Bill de Blasio főpolgármester augusztus 30-án küldött twitter üzenete.

„Ijesztő dolog, mert jól élünk itt, és szeretnénk békében és nyugalomban élni, hogy I-t legjobb képességeink szerint szolgálhassuk” – mondja Sarah, egy holokauszt túlélő lánya, aki életmód-tanácsadással foglalkozik Borough Parkban. „Nem szeretnénk félelemben élni, mert ez arra emlékeztet bennünket, amin szüleink mentek keresztül.”

Crown Heights, Brooklyn (Fotó: Serge Attal/FLASH90)

Az erőszakos cselekmények élénk visszhangra találtak a zsidó médiában. Sok támadást a bűnüldözés nem minősít gyűlöletcselekménynek, vagy a világi zsidó szervezetek nem törődnek az ortodoxok gondjaival.

A Borough Parkban élők többsége szerint viszont az ottani ortodoxok megszokták a helyzetet. „Nem mondanám, hogy romlott a helyzet” – mondja egy magánalapítású, ortodox biztonsági önkéntes helyi szervezet, a Shomrim felügyelője, amely együttműködik a NYPD-vel. Tevékenységükhöz tartozik a támadások dokumentálása és a biztonsági kamerák működtetése. Sokan a brooklyni támadásokat az országos antiszemita hullám részének tekintik. A felügyelő elmondta, hogy nem növelték a járőrök számát, és szerinte az sem biztos, hogy minden zsidó személy vagy intézmény elleni támadás antiszemitának minősíthető.

„Az általános trend nem aggasztó” – mondja a 34 éves Sholom, hat gyermek apja, aki a New Jersey-i Lakewoodból jár be Borough Park-i munkahelyére. „Soha ilyen biztonságban nem voltunk még. Hogy vannak incidensek? Hát persze. Időnként több, de nem hinném, hogy ez újabb Holokauszt eljövetelét jelezné.”

A helyi politikusok mégis fontosnak tartják és sürgetik a gyűlöletcselekedetekkel szembeni fellépést.

Haszid család a Borough Parkban (fotó: Adam Jones – Flickr)

Hayim Deutsch, a NYC közgyűlés zsidó frakciójának elnöke üdvözölte a gyűlölet-bűncselekmények elleni bizottság megalakulását. Bejelentette, hogy a dél-brooklyni körzet 2 millió USD-t kap biztonsági kamerák felszerelésére, és a gyűlölet-bűncselekmények által sújtott területeken fejlesztik a mentálhigiénés szolgáltatást. „A helyzet igenis aggasztó. Nem az az érdekes, mi történt a múltban, hanem az, hogy mi folyik jelenleg.”

Az Agudath Israel of America, az ortodoxok ernyőszervezete közbenjárt a kormánynál a zsinagógák és intézmények biztonságának finanszírozása ügyében. Leah Zagelbaum, a csoport médiaügyekkel foglalkozó alelnöke azt nyilatkozta, hogy személy szerint ő jónak tartja, hogy a támadásokra felhívják a figyelmet. „Az elítélendő cselekedetek kapjanak nyilvánosságot, de az oktatás is fontos.”

Sokan szkeptikusok arra nézve, hogy a támadásoknak gátat lehetne vetni. Egyikük mondta: „A külsőre azonosítható zsidót ugyanúgy bántalmazták 2003-ban, 2006-ban, és 2007-ben, mint 2015-ben. Mi mást tehetnénk, mint hogy segítünk megtalálni az elkövetőt, és bíróság elé állítani? ”

A JTA cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:antiszemita erőszak, New York

[popup][/popup]