Az MTA nem javasolja Tormay Cécile-t utcanévnek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Magyar Tudományos Akadémia szakmai testületének állásfoglalása – a Népszava információja szerint – “nem javasolt” kategóriába sorolta a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló törvény alapján a műveiben, közéleti szerepvállalásaiban antiszemitizmusának számos jelét adó Tormay Cécile-t.

Tarlós István kérte az MTA állásfoglalását

Az MTA illetékes testülete még július 18-án elküldte állásfoglalását az elnevezésről a szakvéleményét kérő Fővárosi Önkormányzatnak, de annak tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

A Városháza kommunikációs igazgatója – az MTA javaslatának megküldése után egy héttel – a Népszava kérdésére azt mondta, “nincs hivatalos információnk arról, hogy megszületett volna az MTA állásfoglalása”. Szűcs Somlyó Mária megjegyezte azonban, hogy “a kérdés egyébként is okafogyottá vált”, hiszen Tarlós István főpolgármester június 19-én kiadott közleménye szerint ebben a ciklusban már semmilyen közterület változtatási- illetve elnevezési kérelmet nem terjeszt a közgyűlés elé, továbbá kezdeményezi, hogy ilyen kérelmeket a fővárosi döntéshozó testület ne is tűzzön napirendjére.

tormay_cecile

Tormay Cécile, akiből valószínűleg nem lesz utcanév

„Ez elvileg azt jelenti, hogy bármi is legyen az MTA állásfoglalása, Tormay Cécile-ről, Horthy kedvenc antiszemita írónőjéről nem neveznek el közterületet Budapesten. Csakhogy korábban már tett ilyen ígéretet a főpolgármester. Miután május végén botrányt okozott, hogy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott sugallatára Tarlós István egy II. kerületi köz elnevezését kezdeményezte Tormayról, ezt a javaslatot pedig a közgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége – a Jobbikkal együtt – megszavazta, a főpolgármester jelezte, hogy visszavonatja a közgyűléssel a döntést, ám végül nem erre tett javaslatot, csak arra, hogy függesszék fel az átnevezést.

A testület így is tett, amikor júniusban arról határozott, hogy kivárják az akadémia állásfoglalását. A II. kerületi Tormay köz tehát most exlex állapotba került: egy felfüggesztő döntés van érvényben, amire elvileg vissza kellene térni, de Tarlós szerint ebben a ciklusban ilyen jellegű kérdést nem vesznek már a testület napirendjére. Érdekesség, hogy Tarlós már az MTA-t állásfoglalásra kérő levél elküldése előtt mintegy “megelőlegezte” a verdiktet, mondván: az írónőnek “a gyalázatos holokauszthoz nem sok köze lehetett”, hiszen 1937-ben meghalt.” – írja a Népszava, mely utal rá, hogy az MTA nem egészen így értékelt.

 

 

[popup][/popup]