“Hagyják abba az „Izraellel szembeni boszorkányüldözést”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

–  üzeni egy keresztény pap az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Father-Naddaf-Speech

Gabriel Naddaf atya (harmadik sor, balra) felszólal az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén

Az Izraelben élő görögkeleti Gabriel Naddaf atya szerint a zsidó állam „az egyetlen olyan hely a Közel-Keleten, ahol a keresztények biztonságban élhetnek”.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának keddi ülésén egy Izraelben élő görögkeleti pap vette védelmébe a zsidó államot, azzal érvelve, hogy ez az egyetlen olyan ország a Közel-Keleten, amelyben a keresztényeket nem üldözik. Majd felszólította a 47 tagállam képviselőit, hogy „hagyják abba a régió egyetlen szabad országa elleni boszorkányüldözést”.

Mint mondta, „a Közel-Keleten ma egyetlen ország van, amelyben a kereszténységet nem üldözik, sőt elkötelezetten biztosítják számára a hit kifejezésének és gyakorlásának lehetőségét, valamint a biztonságot”.

„Ez Izrael, a zsidó állam. Ez az egyetlen olyan hely a Közel-Keleten, ahol a keresztények biztonságban élhetnek.”

Naddaf felidézte, hogy az utóbbi évtized során évente mintegy 120 000 keresztényt öltek meg a régióban. „Ez azt jelenti – folytatta –, hogy minden ötödik percben meghal egy keresztény a hite miatt. Akik tehetik, elmenekülnek a muszlim szélsőségesek üldözései elől, akik viszont maradnak, azokat másod-, vagy inkább harmadrangú állampolgárként kezeli a muszlim vezetés.”

A Názáret melletti Yafia görögkeleti közösségének vezetője szerint „itt az ideje, hogy a világ ráébredjen: azok, akik meg akarják semmisíteni a zsidó államot, valójában a Szentföldön élő, utolsó szabad keresztények halálos ítéletét írják alá”.

A pap végül ezzel a felszólítással fordult a Tanácshoz: „Népek vezetői, békét keresők! Hagyjátok abba a régió egyetlen szabad országával szembeni boszorkányüldözést!”

Naddaf az izraeli külügyminisztériumhoz kötődő diplomáciai szervezet, a The Face of Israel (Izrael Arca) támogatásával került Genfbe, hogy hiteles tájékoztatást nyújthasson a keresztény kisebbségek helyzetével kapcsolatban.

Személye 2012 októberében vált ismertté, s egyben vitatottá Izraelben, amikor csatlakozott a Keresztény közösség sorozása nevű fórumhoz, és nyíltan buzdította az országban élő keresztényeket arra, hogy szolgáljanak az izraeli hadseregben. Tevékenysége nemcsak a Knesszet arab tagjainak kritikáját váltotta ki, hanem családját is fenyegetések célpontjává tette.

2013-ban fiát – apja nézetei miatt – súlyosan bántalmazták, kórházba kellett szállítani.

A fórum eredetileg két másik pappal együtt kérte fel Naddafot tanácsadónak, ám azok egy megfélemlítési hadjárat nyomán visszaléptek, így Naddaf egyedül maradt a feladattal.

A Times of Israel cikkét Kalcsics Viktória fordította.

[popup][/popup]