Az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnöke is beszáll a politikába Gantz oldalán

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnöke, Gadi Eisenkot vasárnap bejelentette, hogy hármas szövetséget alakít Beni Gantz védelmi miniszterrel és Gideon Szá’ár igazságügyi miniszterrel a novemberi választásokra, miután hónapokig tartó találgatások folytak arról, hogy belép-e a politikai életbe.

Gadi Eisenkot, az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnöke (Fotó: Gili Yaari / Flash90)

Az új listát – Hamachane Hamamlachti -, Beni Gantz fogja vezetni, a Likudot elhagyó Gideon Szá’ár lesz a második, Eisenkot pedig a harmadik – írja az ujkelet.live

A párt közleménye a hírrel kapcsolatban leszögezte, hogy ,,az unió képezi az alapját egy széles körű és stabil kormány felállításának, amely véget vet a folyamatban lévő politikai válságnak, megszünteti az izraeli társadalom részei közötti szakadékot, és előmozdítja Izrael állam nemzeti érdekeit a biztonság, a gazdaság, a belső biztonság és az oktatás terén.”

Matan Kahana, a vallási ügyek miniszterhelyettese vasárnap szintén bejelentette, hogy kilép az Ajelet Saked vezette jobboldali Jaminából, és csatlakozik a háromoldalú szövetséghez.

Eisenkot várhatóan három további helyet kap a listán: 9., 16. és 18. A 9. hely várhatóan Kahanáé lesz. A megállapodás értelmében Gantz Kék-Fehér pártja 7 helyet kap az első 16-ban.

Gantzék célja Eisenkot bevonásával egy-két mandátum megszerzése a Benjamin Netanjahu vezette ellenzéki tábortól. Kahana ebben az összefüggésben nem kevésbé jelentős, mint Eisenkot. Döntő szerepe lehet az erőviszonyok megbillentésében, a választási küszöb alatt tartva a Saked vezette Jaminát, és bevonva a politikai otthont kereső vallásos cionistákat.

Eisenkot a Hajnalhasadás-hadművelet után, múlt héten találkozott Jáir Lapid miniszterelnökkel (Jes Atid/Van Jövő) és a szintén volt vezérkari főnök Gantz védelmi miniszterrel, és megvitatta velük a különböző lehetőségeket.

Múlt hónapban a Kan közvélemény-kutatása megállapította, hogy Eisenkot esetleges felvétele a Kék-fehér-Új Remény listájára három mandátummal erősítené a pártot.

A 62 éves Eisenkot 2015 és 2019 között az Izraeli Védelmi Erők 21. vezérkari főnökeként szolgált. Azóta csatlakozott tudományos főmunkatársként a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetéhez, és a Tzur Shamir Holdings, a Villar International társaságok igazgatójává és a Storage Drop zöldenergia cég elnökévé nevezték ki.

[popup][/popup]