Az izraeli-amerikai Joshua Angrist harmadmagával nyerte el a közgazdasági Nobel-díjat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Angrist professzor, aki a jeruzsálemi Héber Egyetemen és a Harvardon tanított, mielőtt az MIT-be került volna, a díjat „a nem szándékos kísérletek” terén végzett munkásságáért kapta.

Joshua Angrist (Forrás: Youtube screenshot)

Az izraeli-amerikai Joshua Angrist, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora egyike a három gazdasági Nobel-díjasnak, akik a nem szándékos kísérletekből, más néven „természetes kísérletekből” vontak le következtetéseket.

David Card, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kapta a díj egyik felét, míg a másik felét Angrist és Guido Imbens, a Stanford Egyetem munkatársa között osztották meg.

Angrist a munkagazdaságtan és az oktatási gazdaságtan szakértője, de publikált az ökonometria területén is.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerint a díjazottak „teljesen átalakították a gazdaságtudományi empirikus munkát”.

“Card tanulmányai, valamint Angrist és Imbens módszertani publikációi azt mutatták, hogy a természetes kísérletek a tudás gazdag tárházai” – mondta Peter Fredriksson, a Gazdaságtudományi Bizottság elnöke.

A „természetes kísérlet” azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között nem lehet valóságos kísérleteket végrehajtani, így a kutatók a társadalmi változások hatalmas adathalmazával kénytelenek megbirkózni.

A többi Nobel-díjjal ellentétben a közgazdasági díjat nem Alfred Nobel, hanem a svéd jegybank alapította 1968 -ban Nobel emlékére. Ennek megfelelően a közgazdasági Nobel-díjast nevezik meg minden évben utoljára.

A tavalyi díjat két Stanford Egyetemi közgazdász kapta, akik megoldották az aukciók hatékonyabb lebonyolításának bonyolult problémáját.

A 2021-es Nobel-békedíjat Maria Ressa fülöp-szigeteki és Dmitrij Muratov orosz újságírónak ítélték oda. A két díjazott az elismerést a szólásszabadságért folytatott harcáért kapta – olyan országokban, ahol az újságírók munkájuk végzése közben állandó támadásokkal, zaklatásokkal és akár gyilkosságokkal is szembesülniük kell.

Times of Israel

[popup][/popup]