Az iráni tévé diadalmasan bemutatott egy chilei tűzvészt, azt állítva, hogy a felvétel Izraelben készült

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az iráni állami televízió videóklipet adott le egy chilei tűzvészről, azt állítva, hogy a felvétel az iráni rakéták által okozott pusztítást mutatja Izraelben.

Képernyőfelvétel egy chilei tűzről készült videóból, amelyet az iráni állami televízió úgy közvetített, mint az iráni rakéta- és dróntámadásnyomán keletkezett pusztítást 

Tényfeltáró elemzők felhívták a figyelmet, hogy az iszlám köztársaság különböző csatornákon hamis felvételeket sugároz, amelyekben valótlanul állítják, hogy az Izraelben iráni rakéták által okozott károk láthatóak.

Az iráni állami televízió által sugárzott egyik videoklip, amely azt állítja, hogy az iráni rakéta- és dróntámadás nyomán támadt tomboló tűzvészt mutatja Izraelben, valójában hónapokkal ezelőtti felvétel egy chilei tűzvészről – tisztázta vasárnap a BBC tényfeltáró részlegének riportere.

Shayan Sardarizadeh képernyőfelvételeket tett közzé az Irán által sugárzott videóból, és mellé illesztette a közösségi médiában az év eleje óta keringő ugyanilyen videó felvételei mellett.

Sardarizadeh emellett megjegyezte, hogy a Jackson Hinkle szélsőjobboldali közösségi influencer által megosztott videón, amely állítólag “az iráni csapás nyomán pánikba esett izraelieket” mutatja, valójában “Louis Tomlinson  popsztár rajongói láthatók a Four Seasons Hotel közelében Buenos Airesben “.

Hinkle megosztotta az állítólagos al-Aksza videót, valamint számos más, nem ellenőrzött videót is, amelyekről azt állította, hogy Izraelt iráni rakéták bombázzák.

ToI

[popup][/popup]