Az iráni tanárok szakszervezete sztrájkot hirdet a gyerekek életét követelő hatósági fellépés miatt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az aktivisták szerint a biztonsági erők legalább 27 gyermeket öltek meg, és diákok meg tanárok is vannak a többezer letartóztatott között. A szakszervezet szerint sok pedagógust vád nélkül tartanak fogva.

2022szeptember: az Amir Kabir Egyetem diákjai tüntetnek a fejknedő ellen (Forrás: Wikipedia)

Egy iráni tanári szakszervezet vasárnaptól kétnapos sztrájkot hirdetett, mivel a Mahsa Amini halála miatt kirobbant tüntetéseken iskolások váltak a hatósági fellépés áldozatává.

A 22 éves Amini halála – aki azért tartóztattak le, mert állítólag megszegte a nőkre vonatkozó szigorú iráni öltözködési szabályokat – az iszlám köztársaságban évek óta a legnagyobb tüntetéseket robbantotta ki.

Fiatal nők, egyetemi hallgatók és diáklányok álltak a tüntetések élére, akik levették a fejkendőjüket, kormányellenes jelszavakat skandáltak és az utcán szembeszálltak a biztonsági erőkkel.

A Tanárok Szakszervezeteinek Koordinációs Tanácsa csütörtökön sztrájkot hirdetett válaszul – az Amnesty International szerint legalább 23 gyermek életét követelő – megtorlásra.

Az oslói székhelyű Iran Human Rights nevű csoport szerint a biztonsági erők legalább 27 gyermeket öltek meg, és a több ezer letartóztatott között gyermekek és tanárok is vannak.

“A Koordinációs Tanács ülősztrájkot hirdet vasárnapra és hétfőre. Mi, tanárok jelen leszünk az iskolákban, de nem fogunk tanítani az órákon” – áll a Telegram-csatornáján közzétett közleményben.

Times of Israel

Címkék:erőszak, fejkendő, Irán, Tüntetések

[popup][/popup]